biogaz_09_2025

Wszystko na sprzedaż

3 grudnia 2015
No może nie wszystko, ale zdecydowanie więcej niż do tej pory w ramach propozycji Ministerstwa Zdrowia w sprzedaży bezpośredniej. Prawie wszystkie nasze propozycje znalazły uznanie u autorów nowego rozporządzenia. Mamy to, co do tej pory było niemożliwe: produkcja dżemów, konfitur, soków, zup, możliwość tłoczenia oleju, pieczenia chleba, sprzedaży oskrobanej marchwi i ziemniaków. 
Niewiele zmian natomiast odnotowujemy w propozycjach Ministerstwa Rolnictwa, które przygotowało nową wersję rozporządzenia sprzedaży bezpośredniej produktów zwierzęcych: masło, twaróg, zsiadłe mleko, siara podroby drobiowe. Jest tego niewiele w stosunku do naszych propozycji. Ministerstwo Rolnictwa doskonale wie, że bazując na podstawowych aktach prawnych UE tj.  rozporządzenia 852/2004 i 853/2004 PEiR możliwości przetwórcze, które mają kraje UE są zdecydowanie większe. I tak na przykład w opracowaniu Biura Analiz Sejmowych pt „Rozwiązania prawne i systemy sprzedaży produktów rolnych funkcjonujących w krajach UE z dnia 27.06.2013r. dotyczy Węgier czytamy: „prowadząc tradycyjny ubój zwierząt na terenie własnego gospodarstwa rocznie można ubić: 12 szt. trzody chlewnej, 24 szt. owiec, 20 szt. kóz, 2 szt. bydła rogatego wliczając w to przerób do zakładów gastronomicznych lub w celu wykorzystania surowca na imprezach”. Nasze propozycje były zbieżne z tym co Węgrzy mają zapewnione w swoim prawodawstwie. Można byłoby cytować na podstawie tejże analizy jeszcze inne możliwości, które posiadają rolnicy z krajów UE w tym w szczególności z Włoch i Francji. Polskim rolnikom, którzy chcieliby przetwarzać mięso lub produkować sery twarde pozostaje MOL, bardzo trudny do wdrożenia przy niewielkiej produkcji w warunkach gospodarstwa rolnego.
Budzą natomiast poważne wątpliwości w projekcie rozporządzenia Ministerstwa Rolnictwa możliwości jakie posiadają koła łowieckie tj. wprowadzanie do obrotu tusz zwierzyny grubej skórowanej i nieskórowanej w wielkości 10 ton rocznie. Ten limit dotyczy również zwierzyny drobnej. Ile to jest jeleni, saren i dzików pozyskanych przez koło łowieckie?
Jedno i drugie rozporządzenie precyzuje wymogi sanitarne i higieniczne w stosunku do warunków produkcji żywności przetworzonej. Są one  łagodniejsze niż dotychczasowe, ale jak wiemy wszystko zależy od interpretacji lekarzy weterynarii i pracowników sanepidu. Podstawową zasadą określoną w cytowanych rozporządzeniach PEiR jest elastyczność w stosunku do wymogów jakie przyszli rolnicy - przetwórcy muszą spełniać.  Liczymy na nią w przyszłości.
Wejście w życie nowych warunków przetwórstwa w ramach sprzedaży bezpośredniej jest oczekiwana od lat, która pozwoli nie tylko na dywersyfikację produkcji w gospodarstwie ale zalegalizowaniem występującej często szarej strefy.
Henryk Dankowiakowski
Małopolska Izba Rolnicza


POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę