Ptak_Waw_CTR_2024

Wszystkie smaki natury

12 lutego 2007

O!eko jest I ogólnopolską grupą producentów żywności ekologicznej . Grupa utworzona została w 2006 roku przez firmy posiadające certyfikat produkcji ekologicznej zgodnej z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2092/91 . - Uznaliśmy, że więcej nas łączy niż dzieli. Postanowiliśmy więc część naszych produktów oferować pod wspólną marką O!eko - – mówi Waldemar Sadowski, koordynator Grupy O!eko

Grupa O!eko zgromadziła najważniejszych producentów żywności z certyfikatem ekologicznym i stworzyła najszerszą ofertę żywności od ziarna i mąki poczynając poprzez przetwory zbożowe i soki do wyrobów garmażeryjnych. Natomiast w perspektywie kilku lat chce wypromować markę O!eko jako najlepszą markę spożywczą gwarantującą ekologiczną jakość oraz najwyższe walory smakowe i odżywcze żywności

Jak podkreśla Sadowski O!eko, to cała gama wspaniałych produktów spożywczych o doskonałym smaku i wysokiej wartości odżywczej. Nie ma wśród nich taniej „żywności śmieciowej”, która zalewa od wielu lat rynek. Członkowie grypy Wykorzystują wyłącznie wysokiej jakości surowce pochodzące z gospodarstw uprawiających ziemię tradycyjnymi metodami, w zgodzie z zasadami ekologii. Żaden z rolników nie stosuje nawozów sztucznych i środków ochrony roślin.

Każde gospodarstwo dostarczające płody rolne dla Grupy O!eko musi posiadać certyfikat rolnictwa ekologicznego. Aby go uzyskać trzeba się poddać skrupulatnymi systematycznym kontrolom wykonywanym przez Jednostki Certyfikujące, na podstawie prawa Unii Europejskiej.

- Kierując się postulatami ekorozwoju, stosujemy w produkcji surowce pochodzącez lokalnych upraw. Na import decydujemy się w sytuacji, gdy w Polsce nie ma danego surowca. W ten sposób wspieramy też rozwój polskiego rolnictwa ekologicznego.

Istnieje ku temu wiele powodów. Rolnictwo ekologiczne zużywa średnio o połowę mniej energii, co w sytuacji zwiększonej emisji gazów cieplarnianych i zagrożenia dostaw ropy i gazu, jest sprawą najwyższej wagi. Rolnictwo konwencjonalne stało się największym trucicielem ziemi i wody na Ziemi. Także w Polsce. Rozwój rolnictwa ekologicznego może ten groźny trend powstrzymać. Tworzymy więc nowoczesną markę O!eko także po to, aby ocalić dla ludzi tradycyjną, dziewiczą czystość polskich pół i łąk dodał kończąc rozmowę Waldemar Sadowski .


POWIĄZANE

Jak podała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, organizacje reprezentujące in...

Według EIA wielkość produkcji etanolu paliwowego w Stanach Zjednoczonych w okres...

Jak podaje APK-Inform, w tym tygodniu na Ukrainie obserwuje się wzrostową dynami...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę