Jak wynika z drugiej szacunkowej prognozy Tureckiego Urzędu Statystycznego dotyczącej wolumenu produkcji owoców i warzyw w Turcji, w 2010 roku łączne zbiory warzyw będą niższe o 2,6 proc., a owoców odpowiednio o około 0,8 proc. wobec roku poprzedniego - podaje FAMMU/FAPA.
Tym samym wstępnie oszacowano, iż ubiegłoroczna produkcja warzyw wyniesie około 26,1 mln ton, a owoców odpowiednio 16,5 mln ton. Produkcja warzyw korzeniowych i bulwiastych oszacowana została na około 3,23 mln ton (tu między innymi zaliczono marchew, rzepę, buraki, ziemniaki, pietruszkę czy seler).
Dominującym jednak produktem okazały się być pomidory, których zbiory w minionym, 2010 roku lokalni producenci oszacowali na poziomie niecałych 10,0 mln ton. Ponadto bardzo znacząca w tureckich zbiorach jest cebula z ubiegłorocznym wynikiem oszacowanym na około 2,02
mln ton.
Produkcja pozostałych warzyw oszacowana została na około 10,0 mln ton, w tym około 1,6 mln ton będą stanowiły zbiory warzyw liściowych (cykoria, szpinak, sałaty, seler naciowy) oraz w wielkość tą wliczoną również niecałe 500,0 tys. ton zebranej białej kapusty. Ubiegłoroczna produkcja warzyw strączkowych oszacowana została na 820,0 tys. ton.