W październiku 2002 r. ceny towarów i usług konsumpcyjnych wzrosły o 0,3%, na co wpłynęły głównie podwyżki cen żywności i paliw.
Żywność podrożała o 1,1%, w tym najbardziej warzywa – o 15,5%. Więcej niż we wrześniu br. konsumenci płacili m. in. za cukier (o 1,3%), oleje roślinne (o 0,8%) oraz drób (o 0,6%). Wzrosły ceny masła, przetworów makaronowych oraz margaryny i innych tłuszczów roślinnych (po 0,4%). Ceny pieczywa oraz ryb utrzymały się na poziomie zbliżonym do zanotowanego przed miesiącem. Spadły natomiast ceny mięsa wieprzowego – o 1,0%. Tańsze niż we wrześniu br. były także owoce (o 0,9%), mąka (o 0,8%), wędliny (o 0,5%) oraz mięso wołowe (o 0,4%). Ceny napojów bezalkoholowych obniżyły się o 0,2%, w tym kawy i soków owocowych po 0,4%.