OPOLAGRA_2025

Wskaźniki cen żywności w październiku br.

22 listopada 2002

W październiku 2002 r. ceny towarów i usług konsumpcyjnych wzrosły o 0,3%, na co wpłynęły głównie podwyżki cen żywności i paliw.

Żywność podrożała o 1,1%, w tym najbardziej warzywa – o 15,5%. Więcej niż we wrześniu br. konsumenci płacili m. in. za cukier (o 1,3%), oleje roślinne (o 0,8%) oraz drób (o 0,6%). Wzrosły ceny masła, przetworów makaronowych oraz margaryny i innych tłuszczów roślinnych (po 0,4%). Ceny pieczywa oraz ryb utrzymały się na poziomie zbliżonym do zanotowanego przed miesiącem. Spadły natomiast ceny mięsa wieprzowego – o 1,0%. Tańsze niż we wrześniu br. były także owoce (o 0,9%), mąka (o 0,8%), wędliny (o 0,5%) oraz mięso wołowe (o 0,4%). Ceny napojów bezalkoholowych obniżyły się o 0,2%, w tym kawy i soków owocowych po 0,4%.


POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę