Na podstawie notowań cen przeprowadzonych przez ankieterów urzędów statystycznych w 79 rejonach badania cen w kraju szacuje się, że w II połowie marca br. ceny żywności i napojów bezalkoholowych były wyższe o 0,1% w porównaniu z I połową marca 2003 r. i o 0,4% w stosunku do II połowy lutego br.
Wskaźnik cen żywności i napojów bezalkoholowych obliczony z wyłączeniem grupy “owoce” i grupy “warzywa” wyniósł 100,0% w stosunku do I połowy marca br. oraz 99,8% – do II połowy lutego br.
Wskaźniki cen obliczone dla podstawowych grup żywności i napojów bezalkoholowych w II połowie marca br. kształtowały się następująco:
Wyszczególnienie |
II połowa marca 2003 r. | |
I połowa marca 2003 r. = 100 | II połowa lutego 2003 r. = 100 | |
Żywność i napoje bezalkoholowe | 100,1 | 100,4 |
Żywność |
100,1 | 100,4 |
pieczywo i produkty zbożowe, w tym: – pieczywo – przetwory młynarskie i makaronowe |
100,1 100,1 100,0 |
100,0 100,0 100,2 |
mięso | 99,9 | 99,2 |
ryby | 100,1 | 99,9 |
mleko, sery, jaja, w tym: – mleko – sery – jaja |
99,9 100,1 99,9 99,5 |
99,9 100,0 99,9 99,7 |
oleje i pozostałe tłuszcze | 99,9 | 99,9 |
owoce | 101,7 | 102,3 |
warzywa | 100,6 | 105,4 |
cukier, dżem, miód, czekolada i wyroby cukiernicze | 100,0 | 100,2 |
pozostałe artykuły żywnościowe | 100,1 | 100,2 |
Napoje bezalkoholowe | 100,1 | 100,0 |
kawa, herbata i kakao | 100,2 | 100,3 |
wody mineralne, inne napoje bezalkoholowe, soki z owoców i warzyw | 100,0 | 99,9 |