Wskaźnik cen żywności i napojów bezalkoholowych obliczony z wyłączeniem grupy “owoce” i grupy “warzywa” wyniósł 100,0% w stosunku do I połowy lutego br. oraz 99,6% – do II połowy stycznia br.
Wskaźniki cen obliczone dla podstawowych grup żywności i napojów bezalkoholowych w I połowie lutego br. kształtowały się następująco:
Wyszczególnienie |
II połowa lutego 2003 r. | |
I połowa lutego 2003 r. = 100 | II połowa stycznia 2003 r. = 100 | |
Żywność i napoje bezalkoholowe | 100,1 | 99,8 |
Żywność |
100,1 | 99,8 |
pieczywo i produkty zbożowe, w tym: – pieczywo – przetwory młynarskie i makaronowe |
100,1 100,0 100,0 |
99,9 99,9 99,9 |
mięso | 100,1 | 99,8 |
ryby | 100,0 | 99,8 |
mleko, sery, jaja, w tym: – mleko – sery – jaja |
100,0 99,8 99,9 100,2 |
100,0 99,7 99,9 100,2 |
oleje i pozostałe tłuszcze | 100,0 | 99,9 |
owoce | 100,0 | 98,7 |
warzywa | 100,8 | 102,8 |
cukier, dżem, miód, czekolada i wyroby cukiernicze | 100,0 | 100,0 |
pozostałe artykuły żywnościowe | 100,1 | 100,4 |
Napoje bezalkoholowe | 100,0 | 99,9 |
kawa, herbata i kakao | 100,1 | 100,0 |
wody mineralne, inne napoje bezalkoholowe, soki z owoców i warzyw | 99,9 | 99,8 |