Na podstawie notowań cen przeprowadzonych przez ankieterów urzędów statystycznych w 79 rejonach badania cen w kraju szacuje się, że w I połowie lutego br. ceny żywności i napojów bezalkoholowych były niższe o 0,3% w porównaniu z II połową stycznia 2003 r. i o 0,2% w stosunku do I połowy stycznia br.
Wskaźnik cen żywności i napojów bezalkoholowych obliczony z wyłączeniem grupy “owoce” i grupy “warzywa” wyniósł 99,5% zarówno w stosunku do II, jak i I połowy stycznia br.
Wskaźniki cen obliczone dla podstawowych grup żywności i napojów bezalkoholowych w I połowie lutego br. kształtowały się następująco:
Wyszczególnienie |
I połowa lutego 2003 r. | |
II połowa stycznia 2003 r. = 100 | I połowa stycznia 2003 r. = 100 | |
Żywność i napoje bezalkoholowe | 99,7 | 99,8 |
Żywność |
99,7 | 99,8 |
pieczywo i produkty zbożowe, w tym: – pieczywo – przetwory młynarskie i makaronowe |
99,9 99,9 99,9 |
99,9 99,9 99,8 |
mięso | 98,7 | 98,5 |
ryby | 99,8 | 99,8 |
mleko, sery, jaja, w tym: – mleko – sery – jaja |
100,0 99,9 100,0 100,0 |
100,1 99,9 100,0 100,3 |
oleje i pozostałe tłuszcze | 99,9 | 100,0 |
owoce | 98,7 | 99,3 |
warzywa | 102,0 | 103,1 |
cukier, dżem, miód, czekolada i wyroby cukiernicze | 99,9 | 99,9 |
pozostałe artykuły żywnościowe | 100,3 | 100,3 |
Napoje bezalkoholowe | 99,9 | 100,0 |
kawa, herbata i kakao | 99,9 | 99,9 |
wody mineralne, inne napoje bezalkoholowe, soki z owoców i warzyw | 99,9 | 100,0 |