Nowe dane, omówione przez Copa-Cogeca w tym tygodniu ukazały trudną sytuację na unijnym rynku wołowiny.
Rolnicy zmagają się z nagłym spadkiem cen wołowiny w UE i wzrostem kosztów produkcji.
Ceny wołowiny w UE spadły średnio o 5% od początku roku w stosunku do roku ubiegłego, a koszty środków produkcji, zwłaszcza pasz, szybko idą w górę. „Nawet jeśli w perspektywie krótkoterminowej europejska produkcja wołowiny ma nieznacznie wzrosnąć, perspektywy długoterminowe obejmujące produkcję i konsumpcję są raczej negatywne. Prognozy ukazują, że spadną one o ok. 7% w okresie 2014-2023 w stosunku do średniej z lat 2010-2012, podczas gdy importy wzrosną. Unijna produkcja nie powinna być zmienną wykorzystywaną do dostosowania rynku. Spadek produkcji i konsumpcji jest bardzo niepokojący i może doprowadzić do poważnych strat społecznych i gospodarczych na obszarach wiejskich, gdyż sektor ten odgrywa kluczową rolę dla wzrostu i zatrudnienia
Biorąc pod uwagę wzrastające zapotrzebowanie na żywność zdaniem Copa – Cogeca należy zwiększyć produkcję wołowiny w UE. Europejscy producenci wołowiny przestrzegają najwyższych na świecie norm produkcji, co zmniejsza jednak ich konkurencyjność względem krajów, w których nie obowiązują takie same kosztowne przepisy i wymogi. Np. w UE nie można stosować antybiotyków jako stymulatorów wzrostu, jest to jednak dozwolone w innych częściach świata. Nie stosuje się tamrównież takiego samego systemu inspekcji mięsa w gospodarstwach.
- „Grupa robocza „Wołowina” będzie uważnie obserwować sytuację związaną z kontrolami i będzie nieugięta, aby zagwarantować europejskim konsumentom, że normy, które są dla nich tak ważne, będą przestrzegane. Unijni producenci wołowiny starają się uzyskać godziwe
przychody z rynku i wartość z całej tuszy; jednak jak mogą to osiągnąć, jeśli rynek jest zalany tanimi kawałkami mięsa? W ramach dwustronnych negocjacji o wolnym handlu Komisja musi zagwarantować przestrzeganie unijnych norm i utrzymanie naszego modelu produkcji. Działania Komisji muszą być jednak bardziej przejrzyste. Apelujemy do Komisji o przeprowadzenie oceny skutków rozmów o wolnym handlu UE-USA dla sektora wołowiny oraz zorganizowanie konsultacji społecznej przed podjęciem dalszych negocjacji – mówi Pierre Chevalier,
przewodniczący grupy roboczej Copa – Cogeca ,,Wołowina’’.