biogaz_09_2025

Wołowina z Portugalii w unijnych rejestrach

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA podała, że 8 listopada do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych wpisano nazwę „Carne de Bravo do Ribatejo". Jest to mięso otrzymane z rozbioru tusz bydła rasy „Brava de Lide".
Rasa „Brava de Lide", dawnej nazywana „Ribatejana", jest rodzimą portugalską rasą bydła, a obszar jej występowania wyznaczają mokradła rzek Tag i Mondego.

„Carne de Bravo do Ribatejo" posiada charakterystyczny ciemno czereśniowy połyskujący kolor, jest miękkie, zwarte i soczyste, charakteryzuje się godną uwagi kruchością. Posiada wyraźny i trwały smak, ma cienką warstwę tłuszczu między mięśniami, a także charakterystyczną marmurkowatość, która przyczynia się do jego soczystości, smaku i kruchości.


POWIĄZANE

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wyraża pełne poparcie dla stan...

WSPÓLNY KOMUNIKAT PRASOWY MERCOSUUR i ROLNICTWO: Czego nie usłyszeliście podczas...

Waszyngton, 25 czerwca 2025 r. — Sekretarz Rolnictwa Stanów Zjednoczonych Brooke...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę