FAMMU/FAPA podała, że w pierwszych dziewięciu miesiącach 2011 roku Australijczycy wyeksportowali do Brazylii 969 ton wołowiny, tj. o 381 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2010 roku .
Wzrost tego handlu świadczy o rosnącym popycie na wołowinę wysokiej jakości na rynku brazylijskim (głównym odbiorcą jest sektor gastronomiczno-hotelarski w regionie Sao Paulo). Australijczycy sprzedają do Brazylii przede wszystkim mięso z udźca (81 proc. udział w handlu), ćwiartki przedniej (11 proc.) oraz polędwicę wołową (3 proc.).
Rosnąca klasa średnia brazylijskiego społeczeństwa jest motorem napędowym zwiększonej konsumpcji białek zwierzęcych, co prowadzi także do wyższych cen wołowiny na rynku wewnętrznym. Rośnie tym samym nisza rynkowa w handlu wysokiej jakości wołowiną oraz jagnięciną pochodzącą z Urugwaju, Argentyny oraz Australii.