System jakości wołowiny QMP uzyskał wsparcie z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. 2 marca 2012 roku ukazało się Obwieszczenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie zmiany PROW na lata 2007-2013. W tej chwili czekamy na nowelizację rozporządzeń wykonawczych. Wszystko wskazuje na to, że już od czerwca będziemy mieli możliwość dofinansowywania działań związanych z systemem QMP- poinformował 2 kwietnia w trakcie konferencji prasowej zorganizowanej przez resort rolnictwa z Polskim Zrzeszeniem Producentów Bydła Mięsnego Tadeusz Nalewajk, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Znowelizowane rozporządzenie uruchomi wsparcie dla producentów żywca wołowego – 100 procent refundacji kosztów kontroli, certyfikacji i uczestnictwa w systemie QMP, a także, co równie ważne, otworzy zakładom mięsnym drogę dla składania aplikacji do Agencji Rynku Rolnego o 70 procentową dotację do działań informacyjno-promocyjnych wołowiny QMP podejmowanych w kanałach dystrybucji, sieciach handlowych i miejscach sprzedaży.
Natomiast Lucjan Zwolak, zastępca prezesa Agencji Rynku Rolnego poinformował, że w ramach działania 133, czyli działania z PROW 2007-2013 na promocję i informację, Agencja dysponuje środkami w wysokości 10 mln euro. – W tej chwili zawarliśmy 12 umów na kwotę niewiele ponad 2 mln zł, ale napływają już kolejne wnioski. Agencja jest gotowa na przekazywanie środków w ramach tego działania i liczymy również na projekty związane z systemem jakości QMP – powiedział prezes Zwolak i dodał – Do tej pory producenci wołowiny skorzystali z dofinansowania eksportu. W roku ubiegłym z tytułu refundacji wywozowych dla rynku wołowiny wypłaciliśmy ponad 45 mln zł, a w tym roku już ponad 13 mln zł. Oprócz tego wspieramy również duże kampanie promocyjne finansowane ze środków Komisji Europejskiej.
Zadowolenie z decyzji Brukseli i akceptacji systemu jakości QMP wyraził także prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki.
Jego zdaniem to niezwykle ważny moment w rozwoju produkcji i sprzedaży segmentu wołowiny QMP w Polsce i bardzo konkretna finansowa zachęta dla producentów bydła oraz firm mięsnych.
System QMP jest krajowym, dobrowolnym systemem zapewnienia jakości, otwartym dla wszystkich producentów i przedstawicieli łańcucha dostaw. Otwartość systemu gwarantuje prawodawstwo polskie i unijne. Każdy producent może być uczestnikiem systemu, jeśli tylko spełni wymagania jego dobrowolnych norm.