Adama_Spyrale_1-31.05.21

Wołowina QMP z unijnym wsparciem

5 stycznia 2016
System jakości wołowiny QMP uzyskał wsparcie z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. 2 marca 2012 roku ukazało się Obwieszczenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie zmiany PROW na lata 2007-2013. W tej chwili czekamy na nowelizację rozporządzeń wykonawczych. Wszystko wskazuje na to, że już od czerwca będziemy mieli możliwość dofinansowywania działań związanych z systemem QMP- poinformował 2 kwietnia w trakcie konferencji prasowej zorganizowanej przez resort rolnictwa z Polskim Zrzeszeniem Producentów Bydła Mięsnego Tadeusz Nalewajk, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Znowelizowane rozporządzenie uruchomi wsparcie dla producentów żywca wołowego – 100 procent refundacji kosztów kontroli, certyfikacji  i uczestnictwa w systemie QMP, a także, co równie ważne, otworzy zakładom mięsnym drogę dla składania aplikacji do Agencji Rynku Rolnego o 70 procentową dotację do działań informacyjno-promocyjnych wołowiny QMP podejmowanych w kanałach dystrybucji, sieciach handlowych i miejscach sprzedaży.

Natomiast Lucjan Zwolak, zastępca prezesa Agencji Rynku Rolnego  poinformował, że w ramach działania 133, czyli działania z PROW 2007-2013 na promocję i informację, Agencja dysponuje środkami w wysokości 10 mln euro. – W tej chwili zawarliśmy 12 umów na kwotę niewiele ponad 2 mln zł, ale napływają już kolejne wnioski. Agencja jest gotowa na przekazywanie środków w ramach tego działania i liczymy również na projekty związane z systemem jakości QMP – powiedział prezes Zwolak i dodał  – Do tej pory producenci wołowiny skorzystali z dofinansowania eksportu. W roku ubiegłym z tytułu refundacji wywozowych dla rynku wołowiny wypłaciliśmy ponad 45 mln zł, a w tym roku już ponad 13 mln zł. Oprócz tego wspieramy również duże kampanie promocyjne finansowane ze środków Komisji Europejskiej.

Zadowolenie z decyzji Brukseli i akceptacji systemu jakości QMP wyraził także  prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki.
Jego zdaniem  to niezwykle ważny moment w rozwoju produkcji i sprzedaży segmentu wołowiny QMP w Polsce i bardzo konkretna finansowa zachęta dla producentów bydła oraz firm mięsnych.

System QMP jest krajowym, dobrowolnym systemem zapewnienia jakości, otwartym dla wszystkich producentów i przedstawicieli łańcucha dostaw. Otwartość systemu gwarantuje prawodawstwo polskie i unijne. Każdy producent może być uczestnikiem systemu, jeśli tylko spełni wymagania jego dobrowolnych norm.



POWIĄZANE

Jak wynika z badań Kantar co czwarty (25%) Polak jadł truskawki w kwietniu. To z...

AGROunia kolejny raz wysłała pismo do premiera, by w podziale pieniędzy z fundus...

Rada - 29 kwietnia 2021 roku - przyjęła decyzję w sprawie zawarcia ze Zjednoczon...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę