Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wołowina będzie odkażana kwasem mlekowym

3 grudnia 2015
Jak podała FAMMU/FAPA, 4 lutego Komisja Europejska podjęła decyzję o dopuszczeniu do stosowania kwasu mlekowego w rzeźniach, służącego do odkażania mięsa wołowego.

Nowe przepisy wejdą w życie od 25 lutego br. (będą dotyczyły tusz, półtusz oraz ćwiartek, nie zgodzono się na stosowanie kwasu przy odkażaniu elementów oraz mięsa drobnego), ucinając tym samym dyskusję w tej sprawie ze Stanami Zjednoczonymi, gdzie używanie kwasu mlekowego w rzeźniach jest normalną praktyką.

Komisja zaznaczyła jednak, że kwas mlekowy nie może być w żaden sposób traktowany jako substytut dobrych praktyk i odpowiednich procedur, natomiast ma stanowić integralną część systemu opartego na analizie zagrożeń i krytycznych punków kontroli (HACCP).

Dopuszczenie stosowania kwasu mlekowego zwiększa szansę Amerykanów w wykorzystaniu kontyngentu na dostawy wysokiej jakości wołowiny do Unii. Przypomnijmy, że w 2009 r. UE otworzyła 20 tys. kontyngent w ramach rozwiązania sporu z USA dotyczącego handlu wołowiną produkowaną z użyciem hormonów wzrostu. Korzystanie z tego kontyngentu umożliwiono, oprócz Amerykanom, także kilku innym krajom.

W sierpniu 2011 r. wielkość tego kontyngentu zwiększono do 48,2 tys. ton. Amerykanie mieli jednak nadal problem z dostępem do kontyngentu, gdyż Unia zakazywała stosowania kwasu mlekowego do odkażania wołowiny, co w Stanach Zjednoczonych jest powszechną praktyką.



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę