Władze Nowego Jorku wypowiedziały wojnę niezdrowej żywności. Na początek jej producenci i restauratorzy mają całkowity zakaz stosowania tłuszczów przetworzonych. Firmy dostały pół roku na dostosowanie się do nowych przepisów.
Tłuszcz przetworzony powstaje podczas chemicznej obróbki olejów roślinnych. Jest składnikiem wilu produktów żywnościowych, a producenci tzw. fast-foodów używają go w dużych ilościach.
Tłuszcze te prowadzą do chorób serca i do gromadzania się złego cholesterolu we krwi. Producenci krytykują decyzje władz, mówiąc że wychodzi poza jej kompetencje. Ale nowojorscy urzędnicy są zdeterminowani i twierdzą, że od lipca przyszlego roku wytwórcom i restauratorom, którzy się nie podporządkują grożą duże grzywny.
Zakaz stosowania wprowadzony w Nowym Jorku to nowatorski pomysł. Takie przepisy ma jeszcze tylko Dania- tam żywność nie może zawierać więcej niż 2% przetworzonych tłuszczów. Obostrzenia chce także wprowadzić Kanada i Holandia.