Ptak_Waw_CTR_2024

Włośnica w Ełku

31 maja 2006

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Ełku informuje o wystąpieniu na terenie miasta Ełk ogniska zachorowania na włośnicę w mieszkaniach prywatnych po spożyciu mięsa wieprzowego niepoddanego uprzednio badaniu weterynaryjnemu poubojowemu m.in. w kierunku włośnicy, pochodzącego z uboju gospodarczego.

Pierwsze zachorowania zanotowano 09.05.2006 r a następne 21.05.2006 r. Liczba osób narażonych - 23, w tym 6 dzieci w wieku do lat 14. Liczba chorych – 3 osoby, w tym 1 dziecko w wieku do lat 14.

Objawy zarażenia: gorączka, dreszcze, bóle mięsni, bóle głowy, bóle brzucha, nudności, biegunka, obrzęki wokół oczu i twarzy.

Wszystkie osoby zostały objęte nadzorem lekarsko – diagnostycznym. Sytuacja związana z tym zagrożeniem jest pod kontrolą. Włośnicą zwierząt zajmuje się obecnie Powiatowy Lekarz Weterynarii.

Ze względu na zagrożenie jakie stanowi zarażenie włośnicą dla organizmu, Państwowy Inspektor Sanitarny przypomina o przestrzeganiu w zapobieganiu zakażeniu włośnicą następujących zasad:
- Bezpieczne jest tylko mięso pochodzące z pewnego źródła, a więc kupowane w sklepach, gdyż tylko takie na pewno było poddane badaniu poubojowemu na obecność larw włośnia.
- Podstawową i elementarną zasadą jest spożywanie mięsa badanego. Badanie mięsa musi być wykonywane przez wyspecjalizowane i upoważnione Służby Weterynaryjne. W przypadku stwierdzenia obecności włośnia mięso musi być bezwzględnie zabezpieczone i zniszczone i nie może być pod żadnym pozorem użyte do spożycia.
- Nie kupować mięsa z niepewnego źródła.
- Unikać spożywania mięsa i przetworów mięsnych niedogotowanych, surowych, nie poddanych odpowiedniej obróbce termicznej (smażeniu, gotowaniu, pieczeniu). Czas gotowania, który jest potrzebny do zabicia larw włośnia wynosi 30 minut na każdy kilogram masy mięsa. W Polsce najczęstszym źródłem zarażenia jest mięso wieprzowe i z dzików, rzadziej z nutrii.
- Osoby, które z braku świadomości jakie stanowi zagrożenie włośnicą dla organizmu ukrywające fakt spożycia zarażonych produktów pochodzących obecnie z tego samego źródła, proszone są o niezwłoczne zgłoszenie się do Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Ełku.


POWIĄZANE

Decyzja o zainstalowaniu kotła na ekogroszek może znacząco wpłynąć na komfort i ...

W minionym roku na polskich drogach w czasie Wszystkich Świętych doszło do 118 w...

Przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach to klucz do zachowania ich świeżo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę