Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Włośnica w Ełku

31 maja 2006

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Ełku informuje o wystąpieniu na terenie miasta Ełk ogniska zachorowania na włośnicę w mieszkaniach prywatnych po spożyciu mięsa wieprzowego niepoddanego uprzednio badaniu weterynaryjnemu poubojowemu m.in. w kierunku włośnicy, pochodzącego z uboju gospodarczego.

Pierwsze zachorowania zanotowano 09.05.2006 r a następne 21.05.2006 r. Liczba osób narażonych - 23, w tym 6 dzieci w wieku do lat 14. Liczba chorych – 3 osoby, w tym 1 dziecko w wieku do lat 14.

Objawy zarażenia: gorączka, dreszcze, bóle mięsni, bóle głowy, bóle brzucha, nudności, biegunka, obrzęki wokół oczu i twarzy.

Wszystkie osoby zostały objęte nadzorem lekarsko – diagnostycznym. Sytuacja związana z tym zagrożeniem jest pod kontrolą. Włośnicą zwierząt zajmuje się obecnie Powiatowy Lekarz Weterynarii.

Ze względu na zagrożenie jakie stanowi zarażenie włośnicą dla organizmu, Państwowy Inspektor Sanitarny przypomina o przestrzeganiu w zapobieganiu zakażeniu włośnicą następujących zasad:
- Bezpieczne jest tylko mięso pochodzące z pewnego źródła, a więc kupowane w sklepach, gdyż tylko takie na pewno było poddane badaniu poubojowemu na obecność larw włośnia.
- Podstawową i elementarną zasadą jest spożywanie mięsa badanego. Badanie mięsa musi być wykonywane przez wyspecjalizowane i upoważnione Służby Weterynaryjne. W przypadku stwierdzenia obecności włośnia mięso musi być bezwzględnie zabezpieczone i zniszczone i nie może być pod żadnym pozorem użyte do spożycia.
- Nie kupować mięsa z niepewnego źródła.
- Unikać spożywania mięsa i przetworów mięsnych niedogotowanych, surowych, nie poddanych odpowiedniej obróbce termicznej (smażeniu, gotowaniu, pieczeniu). Czas gotowania, który jest potrzebny do zabicia larw włośnia wynosi 30 minut na każdy kilogram masy mięsa. W Polsce najczęstszym źródłem zarażenia jest mięso wieprzowe i z dzików, rzadziej z nutrii.
- Osoby, które z braku świadomości jakie stanowi zagrożenie włośnicą dla organizmu ukrywające fakt spożycia zarażonych produktów pochodzących obecnie z tego samego źródła, proszone są o niezwłoczne zgłoszenie się do Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Ełku.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę