biogaz_09_2025

Włosi jedzą mniej warzyw i owoców

3 grudnia 2015
Jak informują włoskie źródła, na które powołuje się FAMMU/FAPA, w roku 2012 średnio 1 włoskie gospodarstwo domowe zakupiło łącznie 331 kg owoców i warzyw świeżych wobec 379 kg w roku 2008.

Tym samym w okresie ostatnich czterech lat odnotowano spory, bo aż 48 kg spadek spożycia owoców i warzyw przypadający na 1 włoską rodzinę. Ponadto jak pokazują najnowsze badania w minionym, 2012 roku jedynie 18,4% całej włoskiej populacji spożywało przynajmniej cztery lub więcej porcji owoców i warzyw dziennie.
Zdaniem analityków, tak zdecydowany spadek konsumpcji produktów ogrodnictwa to ewidentny efekt kryzysu finansowego, z którym borykają się Włosi. Trudności finansowe coraz częściej występujące wśród włoskich konsumentów zmuszają ich bezpośrednio do
zmiany nawyków żywieniowych, w tym przede wszystkim w znanej na całym świecie słynnej diecie śródziemnomorskiej.
Co ciekawe, lekarze podobno już zauważają zmianę w sposobie żywienia (konsumpcja mniejszej ilości owoców i warzyw), dokumentując to zwiększoną zachorowalnością na grypę - w roku 2012 odnotowano 15% wzrost przypadków zachorowań.



POWIĄZANE

Po rozpoznaniu jawnym Sąd Najwyższy stwierdził ważność wyboru Karola Nawrockiego...

Są symbolem statusu, świętowania ważnych wydarzeń i nomen omen szampańskiej zaba...

Złe wieści dla kawoszy. Ceny w sklepach mocno rosną i to może szybko się nie zmi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę