Jak informują włoskie źródła, na które powołuje się FAMMU/FAPA, w roku 2012 średnio 1 włoskie gospodarstwo domowe zakupiło łącznie 331 kg owoców i warzyw świeżych wobec 379 kg w roku 2008.
Tym samym w okresie ostatnich czterech lat odnotowano spory, bo aż 48 kg spadek spożycia owoców i warzyw przypadający na 1 włoską rodzinę. Ponadto jak pokazują najnowsze badania w minionym, 2012 roku jedynie 18,4% całej włoskiej populacji spożywało przynajmniej cztery lub więcej porcji owoców i warzyw dziennie.
Zdaniem analityków, tak zdecydowany spadek konsumpcji produktów ogrodnictwa to ewidentny efekt kryzysu finansowego, z którym borykają się Włosi. Trudności finansowe coraz częściej występujące wśród włoskich konsumentów zmuszają ich bezpośrednio do
zmiany nawyków żywieniowych, w tym przede wszystkim w znanej na całym świecie słynnej diecie śródziemnomorskiej.
Co ciekawe, lekarze podobno już zauważają zmianę w sposobie żywienia (konsumpcja mniejszej ilości owoców i warzyw), dokumentując to zwiększoną zachorowalnością na grypę - w roku 2012 odnotowano 15% wzrost przypadków zachorowań.