Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Włosi będą sprzedawać czarne pomidory

3 grudnia 2015
Do sprzedaży we Włoszech wejdą wkrótce czarne pomidory. Jak zapewniają naukowcy, którzy je wyhodowali, są one bardzo bogate w przeciwutleniacze i dlatego należy je uznać za prawdziwe dobrodziejstwo dla zdrowia.
Czarne warzywo o zarejestrowanej w 2009 r. nazwie Sun Black, które już zdążyło wywołać zdziwienie i duże zainteresowanie, jest owocem pracy naukowców z ośrodków badawczych w Pizie, Viterbo, Reggio Emilia i Modenie.
Badacze zapewnili jednocześnie, że pomidor ten nie jest genetycznie modyfikowany, gdyż jego nasiona otrzymano w wyniku tradycyjnej metody krzyżówki. W opinii naukowców czarny pomidor należy zakwalifikować jako zdrową żywność. Po pięciu latach od rejestracji i licznych analizach opuszcza po raz pierwszy laboratoria naukowe i trafi do szerokiej sprzedaży.
Dostępne będą zarówno małe czarne pomidorki, jak i warzywa średniej wielkości. Nadają się do jedzenia na surowo, a także jako dodatek do makaronu i do sosów.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę