Włoscy producenci serów ponieśli ogromne straty w trzęsieniu ziemi
5 stycznia 2016
Producenci znanych włoskich serów - parmezanu i Grana Padano znaleźli się na skraju bankructwa po niedzielnym trzęsieniu ziemi w regionie Emilia-Romania. W zawalonych fabrykach i magazynach zniszczeniu uległo 420 tys. ogromnych form tych przysmaków.
Do katastrofalnego wstrząsu, w którym zginęło 7 osób, a 5 tys. zostało bez dachu nad głową, doszło w sercu włoskiego przemysłu gastronomicznego, słynnego na całym świecie.
Parmigiano Reggiano i Grana Padano są kulinarną wizytówką Niziny Padańskiej i stanowią podstawowy, wręcz niezbędny element włoskiej kuchni. Straty producentów sera, który traktowany jest wręcz jak złoto tej krainy, szacuje się na dziesiątki milionów euro.
Szczególnie finansowo ucierpiały firmy z konsorcjum producentów parmezanu. 300 tys. jego form znalazło się pod gruzami; to 10 proc. rocznej produkcji w skali kraju.