Jak podała FAMMU/FAPA, w okresie od początku stycznia do końca maja bieżącego roku nieco zwiększył się eksport, natomiast zmniejszył import owoców i warzyw we Włoszech. W porównaniu do analogicznego okresu 2011 roku - pierwszych pięciu miesięcy saldo wymiany handlowej produktami ogrodnictwa wzrosło o niecałe 20 proc. do wysokości 367 mln euro.
W omawianym okresie styczeń - maj Włosi wyeksportowali sumie 1,7 mln ton owoców i warzyw świeżych za łączną sumę 1,55 mld euro. Tym samym wobec roku poprzedniego odnotowano 1,1 proc. wzrost w ujęciu ilościowym i o 6,2 proc. spadek w ujęciu wartościowym. W bieżącym roku o 2,5 proc. więcej wysłano warzyw, o 4,8 proc. więcej owoców i o 2,7 proc. więcej orzechów, spadek zanotował natomiast eksport cytrusów - o ponad 11 proc. W analogicznym okresie pierwszych pięciu miesięcy import świeżych owoców i warzyw wyniósł 1,48 mln ton o łącznej wartości 1,19 mld euro. Tym samym importowane produkty były o12 proc. tańsze wobec poprzedniego roku i było ich o 3,2 proc. mniej w ujęciu ilościowym.