Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Włochy eksportują mniej owoców i warzyw

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała że, jak wynika z najnowszych danych Fruitimprese, w miesiącu styczniu bieżącego roku o 0,9 proc. spadł w ujęciu ilościowym eksport owoców i warzyw we Włoszech wobec analogicznego miesiąca roku 2011, a wolumen importu tych produktów był również niższy odpowiednio o 7,7 proc.
W przypadku włoskiego handlu zagranicznego owocami i warzywami największy wzrost wolumenu odnotował w styczniu 2012 roku import owoców cytrusowych oraz owoców świeżych - odpowiednio o ponad 48 proc. oraz 11 proc. Największy spadek w okresie pierwszego miesiąca bieżącego roku odnotowano przypadku eksportu owoców tropikalnych oraz owoców cytrusowych.

Największe ilości wyeksportowane z Włoch w okresie stycznia br., stanowiły świeże owoce - ponad 168,0 tys. ton oraz warzywa świeże - ponad 98,0 tys. ton. Natomiast w imporcie dominowały warzywa świeże z wynikiem niecałych 121,0 tys. ton oraz owoce tropikalne - ponad 59,0 tys. ton.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę