Jak poinformowała FAMMU/FAPA w 2012 roku wg corocznego raportu Soil Association w Wielkiej Brytanii odnotowano 1,5-proc. spadek sprzedaży produktów ekologicznych. Mimo to, perspektywy dla produkcji ekologicznej są bardzo dobre, w czym może pomóc afera z koniną.
W Wielkiej Brytanii w 2012 roku obszar zagospodarowany ekologicznie zmniejszył się o 8,7 proc., do 656 tys. ha albo 3,8 proc. areału ziem rolnych. Zmniejszyła się również ilość producentów ekologicznych oraz przetwórców o 4,9 proc., do 6929, z czego producenci rolni stanowili 64 proc.
W zeszłym roku sprzedaż różnorodnych produktów wykazywała zróżnicowane trendy np. w supermarketach wzrosła sprzedaż chleba ekologicznego oraz ryb o odpowiednio 1,5 proc. oraz 1,4 proc. Sprzedaż innych eko produktów spadła: wołowiny o 1,1 proc., jagnięciny o 2,2 proc., wieprzowiny o 29,7 proc., drobiu o 29,9 proc., jaj o 29,7 proc. oraz mleka o 4,4 proc.
W 2012 roku odnotowano duży wzrost sprzedaży internetowej, różny w zależności od sieci supermarketów, w zakresie wzrostu od 6,4 proc. (Osado) do 48 proc. (Sainsbury). Niezależne sklepy również odnotowały wzrost sprzedaży o 0,7 proc.
- Wbrew danym z zeszłego roku o 1,5-proc. spadku sprzedaży, prognozuje się jednak świetlaną przyszłość dla produktów ekologicznych, ponieważ afera z koniną przyczyniła się do wzrostu sprzedaży ekologicznego mięsa w supermarketach w lutym br. W tym miesiącu sprzedaż wzrosła o 8,4 proc. względem stycznia br. tj. do poziomu najwyższego od 9 miesięcy. Niektórzy dostawcy mięsa ekologicznego odnotowali nawet 20-proc. wzrost sprzedaży.
8873187
1