Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że listopad i początek grudnia przyniosły duże wzrosty cen zbóż w kraju, które jeszcze nie w pełni przełożyły się na ceny detaliczne pieczywa i produktów zbożowych. Zdaniem ekonomistów z BGŻ, wkrótce może podrożeć pieczywo i produkty zbożowe.
Jak wynika z analizy danych MRiRW w ciągu siedmiu tygodni od połowy października do pierwszego tygodnia grudnia (3-9.12) ceny zbóż konsumpcyjnych wzrosły odpowiednio o 10, 7 i 6 proc. w przypadku pszenicy, żyta i jęczmienia. W stosunku do średniej ceny w październiku (1.10-4.11) cena pszenicy wzrosła o 9 proc., cena żyta i jęczmienia o 6 proc.
Te wzrosty dosyć szybko znalazły odzwierciedlenie w podwyżkach cen hurtowych mąki. Wg danych MRiRW ceny zbytu mąki piekarniczej pszennej w workach w pierwszym tygodniu grudnia były w zależności od rodzaju o 8 do 11 proc. wyższe niż przeciętnie w październiku. Nieco mniejsze były w tym samym czasie wzrosty cen mąki pszennej sprzedawanej luzem. Tutaj w zależności od rodzaju podwyżki wynosiły 5-10 proc. Bardzo różna była skala podwyżek w przypadku cen zbytu mąki w opakowaniach detalicznych (1 kg). Mąka 450 i 650 podrożały minimalnie (o 0,2 i 0,4 proc.) natomiast mąka 500 podrożała o 6 proc., a mąka 550 aż o 10 proc.
Podwyżki cen skupu zbóż konsumpcyjnych i hurtowych cen mąki nie znalazły jeszcze całkowicie odzwierciedlenia w detalicznych cenach pieczywa i produktów zbożowych. Jak wynika z opublikowanego w czwartek 13.12 komunikatu GUS, w listopadzie dosyć dynamicznie wzrastały jedynie ceny przetworów makaronowych - wzrost cen w skali miesiąca wyniósł 1,0 proc. W tym samym czasie o 0,5 proc. wzrosły ceny detaliczne przetworów młynarskich.
- Wydaje się, że dotychczasowe podwyżki cen zbóż odbiją się na wyższym wskaźniku cen pieczywa i produktów zbożowych w grudniu 2012 r. i być może także na początku 2013 r. Warto jednak po raz kolejny przypomnieć, że cena zboża nie stanowi najważniejszego składnika kosztów produkcji pieczywa i ewentualne wzrosty jego cen nie powinny być bardzo duże - oceniają analitycy Banku BGŻ.
Co więcej, drożejące pieczywo nie wpływa bardzo wydatnie na przyśpieszenie wzrostów cen żywności ogółem. Po pierwsze, pieczywo i produkty zbożowe stanowią stosunkowo niewielką część wydatków na żywność. Wg GUS w 2011 r. było to około 17 proc. i taka jest waga wskaźnika cen tej grupy produktów we wskaźniku cen żywności i napojów bezalkoholowych ogółem. Po drugie, ceny tej grupy produktów zmieniają się w stosunkowo niewielkim stopniu w porównaniu np. z bardzo dużymi miesięcznymi zmianami cen owoców, warzyw czy mięsa drobiowego.
Z drugiej jednak strony ceny pieczywa są bardzo 'medialne''. Dzieje się tak dlatego, gdyż jest to produkt kupowany bardzo często, zazwyczaj w tym samym miejscu i każdą zmianę jego ceny łatwo zauważyć. Dlatego wkrótce możemy spodziewać się dużej liczby informacji o drożejącym pieczywie i być może generalnie o drożejącej żywności.
9014884
1