Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wizyta w Paryżu

2 marca 2010
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki przebywał w dniach 25-27 lutego br. w Paryżu, gdzie uczestniczył w spotkaniu ministerialnym Komitetu ds. Rolnictwa OECD (25-26.02.) oraz w uroczystym otwarciu „Międzynarodowego salonu rolniczego”.

W posiedzeniu Komitetu ds. Rolnictwa OECD na szczeblu ministrów, które odbyło się po dwunastoletniej przerwie, uczestniczyli przedstawiciele 40 krajów i 5 organizacji międzynarodowych. 23 państwa były reprezentowane przez ministrów rolnictwa.
Tematem przewodnim była polityka rolna i żywnościowa na rzecz stabilnej przyszłości: odpowiedź na globalne wyzwania i możliwości.Formuła spotkania została tak dobrana, by umożliwić ministrom swobodną dyskusję celem wypracowania stanowisk dających podstawę do dalszych prac organizacji. Próbowano odpowiedzieć: jakie możliwości mają kraje OECD, jak mogą pracować na rzecz krajów rozwijających się, jaka jest rola OECD w przygotowywaniu długookresowych analiz. W jakim stopniu system wyżywienia i rolnictwa przygotowany jest, by sprostać potrzebom szybko zmieniającego się świata? Jakie są główne zagadnienia, które będą przykuwały uwagę polityków na arenie krajowej i międzynarodowej w nadchodzących 20 latach? Jaka powinna być polityka, która pozwoli właściwie odpowiedzieć na przewidywane możliwości i wyzwania? W jaki sposób OECD mogłoby pomóc rządom w ulepszaniu polityki w perspektywie krótko-, średnio- i długoterminowej?
W dyskusji kilkakrotnie zabrał głos minister Marek Sawicki. Przedstawił główne zagrożenia dla unijnego i światowego rolnictwa, zaznaczając, iż na świecie powinna być produkowana odpowiednia ilość żywności, w szczególności nie powinna być ona ograniczana i hamowana w regionach, gdzie jest możliwa. Jednocześnie zaznaczył, że produkcja żywności powinna być opłacalna dla każdego ogniwa łańcucha żywnościowego. Po ostatnim kryzysie w Europie zostały poniesione straty przez dostawców surowca. W związku z tym, należałoby określić kształt nowej polityki w tym zakresie, a także zastanowić się nad przygotowaniem bardzo dogłębnych i wiarygodnych analiz dot. m.in. fluktuacji cen, zmian klimatycznych i ich wpływu na produkcję żywności.
W podsumowaniu dokonanym przez dwóch współprzewodniczących znalazły się wnioski i uwagi wskazujące zarówno zgodność poglądów w większości spraw, jak i rozbieżności w podejściu poszczególnych krajów do niektórych tematów.


POWIĄZANE

Zgodnie z opublikowanymi dzisiaj danymi GUS nominalna dynamika sprzedaży detalic...

Zgodnie z danymi GUS produkcja sprzedana przemysłu w przedsiębiorstwach zatrudni...

Ustawa o dzierżawie, Wspólna Polityka Rolna i Zielony Ład, instrumenty finansowe...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę