Wiceprezes Rady Ministrów, minister rolnictwa i rozwoju wsi Andrzej Lepper spotkał się w piątek z ministrem Administracji Ogólnej ds. Nadzoru Jakości, Kontroli i Kwarantanny Chińskiej Republiki Ludowej Li Changijangiem. Podczas spotkania omówione zostały kwestie współpracy w zakresie spraw weterynaryjnych i fitosanitarnych. Obie strony wyraziły zadowolenie z dobrze przebiegającej wzajemnej współpracy.
Podpisany został Protokół w sprawie kwarantanny i warunków weterynaryjno-sanitarnych produktów mlecznych wywożonych z Polski do ChRL.
Podpisane zostało również Uzgodnienie z rozmów, w którym strony zgodziły się kontynuować rozmowy i ściśle współpracować w celu realizacji poszczególnych punktów podpisanego Protokołu. Ponadto, obie strony zobowiązały się aktywnie działać, aby w możliwie najbliższym czasie zostały zakończone niezbędne procedury i zostały podpisane:
• Protokół w sprawie kwarantanny i wymagań weterynaryjnych dla mięsa drobiowego (obejmującego mięso pochodzące z kurczaków i indyków), eksportowanego z Polski do Chińskiej Republiki Ludowej;
• Memorandum o współpracy Głównego Urzędu Kontroli Jakości, Inspekcji i Kwarantanny ChRL i Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi RP.
Strony wyraziły również gotowość do stworzenia stałego i korzystnego dla obu stron mechanizmu długotrwałej współpracy.