biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Wirtualne jedzenie

31 lipca 2003

Urządzenie, które symuluje smak i konsystencję potraw, ma pomóc producentom żywności w ich twórczych poszukiwaniach – informuje "New Scientist".

Techniki wirtualnej rzeczywistości ograniczały się dotąd do wzroku, słuchu, dotyku i zapachu. Smak potraw wydawał się zbyt trudny do zasymulowania. Składają się na niego wrażenia dotykowe, bodźce chemiczne, zapachowe, konsystencja potraw (np. chrupkość), a nawet słuchowe (chrupanie czy mlaskanie).
 
Hiroto Uwata i jego koledzy z japońskiego uniwersytetu w Tsukubie postanowili przekroczyć ostatnią granicę rzeczywistości wirtualnej, jak to sami określili.
 
Najpierw trzeba było zmierzyć i zapisać zjawiska związane z żuciem. Jednym z parametrów jest siła potrzebna do odgryzienia kawałka pokarmu. Zapisano ją za pomocą cienkowarstwowego czujnika nacisku, umieszczonego w ustach. Czujniki biologiczne z membraną polimerowo-lipidową rejestrowały główne komponenty chemiczne. Mikrofon wychwycił dźwięki wprawiające w drgania kość szczękową.
 
Gdy mamy już zapis smaku na przykład oscypka, można odtworzyć go przy pomocy sprytnego przyrządu wkładanego do ust. Pokryty ze względów higienicznych gumą i tkaniną, odtwarza opór towarzyszący gryzieniu dzięki maleńkiemu silnikowi.
 
Cienka rurka dostarcza odpowiednie proporcje substancji o odpowiednim smaku (słodkim, kwaśnym, gorzkim, słonym i umami (umami to smak glutaminianu sodowego, charakterystyczny dla dalekowschodniej kuchni i zupek w proszku).
 
Głośniczek odtwarza odgłosy żucia. Do rozwiązania pozostaje odtworzenie zapachu pokarmu.
 
Udało się z powodzeniem zasymulować wiele rodzajów pożywienia – w tym ser, krakersy, słodycze i japońskie przekąski. Twórcy urządzenia twierdzą, że jest idealne dla osób projektujących nowe rodzaje żywności; pozwoli na przykład młodym projektantom doświadczyć typowych dla starszych osób trudności z żuciem.
 
Może także dostarczyć niezapomnianych wrażeń cyberkonsumentom – na przykład, gdy ktoś nagle przełączy charakterystykę pokarmu z chrupek na galaretę.


POWIĄZANE

W obliczu dynamicznych zmian na rynku surowców roślinnych, sektor paszowy w Euro...

W sezonie 2024/25 Unia Europejska wyłania się jako kluczowy światowy importer śr...

Lato w polu nie zna odpoczynku. To czas intensywnej pracy, gdy każda godzina ma ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę