Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wino coraz lepsze

13 lutego 2007

Trudno doszukać się pozytywów w zjawisku efektu cieplarnianego. Jednak, jak twierdzą naukowcy z Florencji, wzrost średnich temperatur, korzystnie wpływa na wielkość i jakość produkcji winogron.

Włoska prasa donosi, że tak dobrych roczników najsłynniejszych południowych win nie było już dawno. Wpływa na to cieplejszy i słoneczny klimat. Szczególnie dobre są szczepy czerwonych winogron hodowanych w Toskanii.

Jednak dobra passa może szybko się skończyć, gdy wraz ze wzrostem temperatury przyjdzie kolejna susza. Wówczas plantacje w południowych krajach zostaną spustoszone. Ale eksperci podkreślają, że ocieplenie, to również szansa dla producentów z krajów o chłodniejszym, niż Włoski, klimacie.


POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę