europejskie forum rolników 2025

Winiarze już się cieszyli, ale rozwali ich sanepid

5 stycznia 2016
Polscy winiarze mieli odetchnąć po zmianie prawa. Niestety teraz wsiadł na nich sanepid - czytamy w dzienniku "Polska The Times".
Niedawna nowelizacja prawa uprościła procedury akcyzowe, zwolniła winiarzy produkujących do tysiąca hektolitrów wina rocznie z obowiązku składu podatkowego, prowadzenia laboratoriów, budowy hali celnej. Niestety zdaniem winiarzy potrzebne są jeszcze zmiany w mentalności pracowników sanepidu.
 Terenowe sanepidy stawiają zbyt wysokie wymagania, np. stanowiska do mycia owoców - a takie stanowisko we francuskiej winiarni jest nie do pomyślenia, bo nie zmywa się z owoców dzikich drożdży. W dzienniku czytamy, że w tamtejszych winiarniach znajdziemy na ścianach pleśń szlachetną, która utrzymuje odpowiednia temperaturę i wilgotność.

W sanepidzie tłumaczą, że problemy pojawiają się, kiedy winiarze chca działać na przemysłową skalę. Wtedy stają się przedsiębiorcami branży spożywczej i muszą spełnić wszystkie wymogi.


POWIĄZANE

Rolnictwo z importu – sytuacja polskiego rolnictwa wobec importu żywności z zagr...

W skrócie: Cła 9 kwietnia amerykańska stawka cła importowego osiągnie najwyższy ...

W związku z licznymi zapytaniami napływającymi do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę