Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Winiarze już się cieszyli, ale rozwali ich sanepid

5 stycznia 2016
Polscy winiarze mieli odetchnąć po zmianie prawa. Niestety teraz wsiadł na nich sanepid - czytamy w dzienniku "Polska The Times".
Niedawna nowelizacja prawa uprościła procedury akcyzowe, zwolniła winiarzy produkujących do tysiąca hektolitrów wina rocznie z obowiązku składu podatkowego, prowadzenia laboratoriów, budowy hali celnej. Niestety zdaniem winiarzy potrzebne są jeszcze zmiany w mentalności pracowników sanepidu.
 Terenowe sanepidy stawiają zbyt wysokie wymagania, np. stanowiska do mycia owoców - a takie stanowisko we francuskiej winiarni jest nie do pomyślenia, bo nie zmywa się z owoców dzikich drożdży. W dzienniku czytamy, że w tamtejszych winiarniach znajdziemy na ścianach pleśń szlachetną, która utrzymuje odpowiednia temperaturę i wilgotność.

W sanepidzie tłumaczą, że problemy pojawiają się, kiedy winiarze chca działać na przemysłową skalę. Wtedy stają się przedsiębiorcami branży spożywczej i muszą spełnić wszystkie wymogi.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę