Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

WIMA Kruszwica

5 stycznia 2016
JEŚLI NIE ANTYBIOTYKI, TO CO ? Producent Pasz i Koncentratów WIMA odpowiada na to pytanie od wielu lat.

Jeśli nie antybiotyki, to co? Z odpowiedzią na to pytanie hodowcy zmierzają się od stycznia 2006 roku od kiedy to stosowanie antybiotyków jako stymulatorów wzrostu w mieszankach paszowych jest zabronione.
WIMA – Wytwórnia Pasz i Koncentratów w Kruszwicy nie musiała nerwowo zmieniać receptur na swoje produkty. Nasza tej firma od początku swojego działania a dokładnie od 8 lat proponuje klientom produkty wolne od antybiotykowych stymulatorów wzrostu.
Pomysł systemu opartego na wykorzystaniu alternatywnych komponentów w paszach i koncentratach dla trzody i drobiu zrodził się z obserwacji rynku rolniczego oraz ponad 20 letniego  doświadczenia w produkcji i żywieniu zwierząt. System żywienia opracowany przez naszą firmę wychodzi naprzeciw  problemom które stwarza hodowla.
W firmie zdawano sobie sprawę, że tylko kompleksowe działanie kombinacji różnych składników, odpowiednio zastosowanych w produkcie może w 100% zastąpić działanie antybiotyków, a nawet je przewyższyć. Połączyliśmy więc zdobycze nowoczesnej nauki ze znanymi od dawna właściwościami zdrowotnymi naturalnych substancji:
Kwasy kapronowe  : capric, caprylic i capronic – działające silnie bakteriobójczo kwasy tłuszczowe o krótkiej i średniej długości łańcucha węglowego .Jest to absolutna nowość na rynku polskim i europejskim. Kwasy te działają w trojaki sposób,
 – silnie bakteriobójczo ( zwalczają bakterie coli, salmonellę a w podwyższonych dawkach nawet dyzenterię u świń, nie niszcząc jednak naturalnych bakterii laktacyjnych , zasiedlających przewód pokarmowy ),
- silnie zakwaszająco, a więc poprawiają warunki do trawienia białek, a jednocześnie tworzą kwaśne środowisko, które jest niekorzystne dla rozwoju bakterii chorobotwórczych
- powodują, że pasza jest bardzo chętnie zjadana, co niewątpliwie wpływa na przyrosty zwierząt.
zastosowanie bakterii probiotycznych- Pediococcus acidolactici . Ich działanie polega na produkcji kwasu mlekowego oraz zabieraniu miejsca bakteriom chorobotwórczym. Probiotyki tworzą naturalną osłonę kosmków jelitowych, nie dopuszczając do zniszczenia ich przez bakterie chorobotwórcze.
 Produkty dla prosiąt dodatkowo zabezpieczone są chronionym tlenkiem cynku oraz glinokrzemianami które mają za zadanie blokować i uniemożliwiać rozwój mykotoksyn w mieszance a same dodatkowo działają przeciwbiegunkowo.
Uzupełnieniem tego jest stosowanie skoncentrowanych wyciągów z rośliny oregano , która ma także bardzo silne działanie bakteriobójcze, lecz działa na nieco inne grupy bakterii. Dwa podstawowe składniki stanowiące 85% ekstraktu- Karwakol i Tymol powodują rozkład białek wchodzących w strukturę ścian komórkowych bakterii patogennych co w konsekwencji prowadzi do obumierania komórek. Oregano podnosi wigor, siły witalne a więc naturalną odporność. Zarówno kwasy kapronowe jak i Karwakol działają mechanicznie, jest więc niemożliwe uodpornienie się bakterii na te substancje.
 Uzupełnieniem tej kombinacji są enzymy trawienne, których rolą jest poprawienie strawności, ułatwienie przyswajania składników pokarmowych zawartych w paszy. Wszystkie mieszanki wychodzące z lini produkcyjnej w naszej firmie zawierają Ksylanazę, Betaglukanazę oraz Fitazę. Enzymy te także blokują działanie różnych składników antyżywieniowych zawartych w zbożach oraz śrutach poekstrakcyjnych. Spowalniają tempo przechodzenia pokarmu przez przewód pokarmowy, zapewniają właściwą lepkość treści pokarmowej. W ten sposób dostęp soków trawiennych jest zdecydowanie lepszy a lepsze trawienie to optymalne wykorzystanie składników paszy i mniej problemów żołądkowo jelitowych.
Bazą do tego rodzaju działania musi być jednak dobór najlepszych surowców do produkcji pasz i koncentratów jakimi są soja hi pro , preparaty mlekozastępcze, najwyższej jakości mączki rybne z łososia  aminokwasy i inne.
Wytwórnia pasz i koncentratów Wima zaopatruje się więc u dostawców gwarantujących najwyższą, certyfikowaną jakość.
Tylko takie kompleksowe działanie polegające na tworzeniu kombinacji różnych substancji, z jednej strony polepszających jakość pasz a z drugiej eliminujących patogeny i wzmagających odporność zwierząt może przynieść pożądany  w hodowli efekt.
Testy  przeprowadzone u hodowców potwierdzają, że działanie tych substancji jest bardziej skuteczne niż tradycyjne żywienie oparte na mieszankach z dodatkiem antybiotyków jako stymulatorów wzrostu.

Zapraszamy też na stronę internetową firmy WIMA .

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę