Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wiesz, co jesz?

25 kwietnia 2005

Sami musimy dbać o sprawdzanie, czy to, co wkładamy do koszyka i co później trafia do naszych żołądków, jest zdatne do spożycia. Przede wszystkim powinniśmy zwracać uwagę na datę produkcji i przydatności. Nawet wyraźnie podany termin nie gwarantuje, iż dany produkt nadaje się do skonsumowania. Sprzedawca może go przechowywać niezgodnie z zaleceniem producenta, np. w zbyt wysokiej temperaturze.

Powinniśmy być szczególnie wyczuleni na daty słabo czytelne, napisane długopisem, zaklejane lub zamazane - termin takiego towaru z dużym prawdopodobieństwem minął, lub właśnie mija i nie powinien on trafić na nasze stoły. Np. nieświeże wędliny mają trochę inny kolor - najczęściej są ciemniejsze, przesuszone i pomarszczone, a więc wyglądają mniej apetycznie i choćby tylko z tego powodu powinny wzbudzić naszą czujność. Najlepiej jednak w ogóle unikać wędlin, czy serów w folii, a kupować tylko krojone z całości. Pracownicy Sanepidu radzą zaopatrywać się w sklepach mięsnych, w których można dokładnie obejrzeć i nawet powąchać towar.

A jeśli ktoś po wypakowaniu w domu zakupów stwierdzi, że kupione paczkowane mięso, czy wędlina jest nieświeża, ser żółty zapleśniał następnego dnia po zakupie, a sałatka piecze w język i nadaje się tylko do śmieci, mimo że termin jej ważności jeszcze nie minął, powinien zanieść ją do Sanepidu. Ten zarządzi kontrolę we wskazanym sklepie i może go ukarać mandatem w wysokości od 50 zł do 500 zł w zależności od masy trefnego towaru. Jak dowiedzieliśmy się w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie, kwota ta może ulec zwielokrotnieniu, jeśli eksperci stwierdzą, że za obecność na półkach towaru o zmienionych właściwościach organoleptycznych odpowiedzialna jest więcej niż jedna osoba, np. kierownik stoiska - za brak nadzoru nad podwładnym, oraz pracownik - za niedopełnienie obowiązków.

Może więc warto zadać sobie trochę trudu i pofatygować się jednak do najbliższego oddziału Sanepidu, który skontroluje nasz osiedlowy sklep - dzięki temu będziemy mogli być choć trochę spokojniej o nasze własne żołądki. A przy okazji spełnimy też obywatelski obowiązek - wszak uchronimy przed trefnym towarem również naszych sąsiadów.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę