Ptak_Waw_CTR_2024

Wiesz, co jesz?

25 kwietnia 2005

Sami musimy dbać o sprawdzanie, czy to, co wkładamy do koszyka i co później trafia do naszych żołądków, jest zdatne do spożycia. Przede wszystkim powinniśmy zwracać uwagę na datę produkcji i przydatności. Nawet wyraźnie podany termin nie gwarantuje, iż dany produkt nadaje się do skonsumowania. Sprzedawca może go przechowywać niezgodnie z zaleceniem producenta, np. w zbyt wysokiej temperaturze.

Powinniśmy być szczególnie wyczuleni na daty słabo czytelne, napisane długopisem, zaklejane lub zamazane - termin takiego towaru z dużym prawdopodobieństwem minął, lub właśnie mija i nie powinien on trafić na nasze stoły. Np. nieświeże wędliny mają trochę inny kolor - najczęściej są ciemniejsze, przesuszone i pomarszczone, a więc wyglądają mniej apetycznie i choćby tylko z tego powodu powinny wzbudzić naszą czujność. Najlepiej jednak w ogóle unikać wędlin, czy serów w folii, a kupować tylko krojone z całości. Pracownicy Sanepidu radzą zaopatrywać się w sklepach mięsnych, w których można dokładnie obejrzeć i nawet powąchać towar.

A jeśli ktoś po wypakowaniu w domu zakupów stwierdzi, że kupione paczkowane mięso, czy wędlina jest nieświeża, ser żółty zapleśniał następnego dnia po zakupie, a sałatka piecze w język i nadaje się tylko do śmieci, mimo że termin jej ważności jeszcze nie minął, powinien zanieść ją do Sanepidu. Ten zarządzi kontrolę we wskazanym sklepie i może go ukarać mandatem w wysokości od 50 zł do 500 zł w zależności od masy trefnego towaru. Jak dowiedzieliśmy się w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie, kwota ta może ulec zwielokrotnieniu, jeśli eksperci stwierdzą, że za obecność na półkach towaru o zmienionych właściwościach organoleptycznych odpowiedzialna jest więcej niż jedna osoba, np. kierownik stoiska - za brak nadzoru nad podwładnym, oraz pracownik - za niedopełnienie obowiązków.

Może więc warto zadać sobie trochę trudu i pofatygować się jednak do najbliższego oddziału Sanepidu, który skontroluje nasz osiedlowy sklep - dzięki temu będziemy mogli być choć trochę spokojniej o nasze własne żołądki. A przy okazji spełnimy też obywatelski obowiązek - wszak uchronimy przed trefnym towarem również naszych sąsiadów.


POWIĄZANE

Decyzja o zainstalowaniu kotła na ekogroszek może znacząco wpłynąć na komfort i ...

W minionym roku na polskich drogach w czasie Wszystkich Świętych doszło do 118 w...

Przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach to klucz do zachowania ich świeżo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę