Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wieprzowy żywiec nie będzie drożał?

3 grudnia 2015
Przeciętne ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce w II i III kwartale br. będą kształtować się na poziomie zbliżonym do notowanego w analogicznych miesiącach 2012 r. - uważa Zespól Ekspertów Agencji Rynku Rolnego.

- Na wysokość krajowych cen skupu żywca wieprzowego w prognozowanym okresie będą miały wpływ przede wszystkim ceny wieprzowiny w UE oraz kurs złotego wobec euro - napisano w kwartalnej prognozie ARR.

Jak zaznaczają eksperci, ze względu na spadek produkcji trzody chlewnej w Polsce i w UE, podaż wieprzowiny w 2013 r. może być nieco mniejsza niż w 2012 r. Jednak trudna sytuacja ekonomiczna oraz wzrost zainteresowania konsumentów tańszymi gatunkami mięsa, zwłaszcza kurczakami, prawdopodobnie spowodują, że w 2013 r. unijne ceny wieprzowiny nie będą istotnie wyższe od wysokich cen w roku poprzednim.

Według nich, cena skupu żywca wieprzowego w naszym kraju w czerwcu br. będzie kształtowała się na poziomie 5,40-5,70 zł za kg, a we wrześniu - 5,60-6,0 zł/kg. W przedostatnim tygodniu marca 2013 r. ceny skupu żywca wieprzowego ukształtowały się na poziomie 5,33 zł/kg, czyli o 2 proc. wyższym niż miesiąc wcześniej i o 4 proc. wyższym niż przed rokiem.

Niekorzystne warunki ekonomiczne chowu trzody chlewnej spowodowały spadek produkcji świń. Jak podał GUS, w końcu listopada 2012 r. pogłowie trzody wyniosło 11,1 mln sztuk - to o 14,8 proc. mniej niż przed rokiem i o prawie 25 proc. mniej niż dwa lata wcześniej. Szacuje się, że w 2012 r. krajowa produkcja żywca wieprzowego była o 10 proc. niższa niż rok wcześniej. W opinii ekspertów, w 2013 r. nastąpi dalszy spadek pogłowia trzody chlewnej, jak również krajowej produkcji żywca wieprzowego.

Mniejsza krajowa podaż wieprzowiny oraz drogi import przyczyniły się do wzrostu cen detalicznych mięsa wieprzowego w Polsce. W 2012 r. ceny te były o 10 proc. wyższe niż w 2011 r. W styczniu - lutym br. ceny detaliczne wieprzowiny były o 2 proc. wyższe niż w tym samym okresie 2012 r.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarski Żywnościowej szacuje, że z powodu wysokich cen mięsa wieprzowego jego konsumpcja w 2012 r. mogła spaść do poziomu ok. 40 kg na mieszkańca wobec 42,5 kg na mieszkańca w 2011 r. W związku z brakiem perspektyw na znaczący spadek cen detalicznych wieprzowiny, w tym roku jej spożycie może spaść do 39 kg na mieszkańca.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę