CTR_2024
TSW_XV_2025

Wieprzowina zdrożeje nawet o kilkadziesiąt procent

5 stycznia 2016
Ceny wieprzowiny wkrótce mogą wzrosnąć nawet o kilkadziesiąt procent - uważa przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej (RGŻ) prof. Stanisław Zięba. W poniedziałek podczas posiedzenia Rady prof. Zięba powiedział, że należy spodziewać się mniejszej podaży tego mięsa, m.in. z powodu spadku pogłowia trzody chlewnej w Polsce.

GUS przewiduje, że w połowie tego roku w naszym kraju hodowanych będzie 15,5 mln sztuk świń w stosunku do 17 mln sztuk w 2007 roku.

W 2007 roku ceny zbóż wzrosły wobec 2006 roku o 60 proc., zaś ceny trzody spadły o 23 proc. Zdaniem Zięby, takiej niekorzystnej relacji cen pasz do cen żywca wieprzowego nie było w Polsce od 50 lat.

W opinii ekspertów, na rynku zaczyna brakować mięsa wieprzowego, dlatego przetwórcy skłonni są płacić coraz wyższe ceny. W połowie maja żywiec kosztował średnio 3,80 zł za kilogram. W połowie kwietnia płacono za niego ok. 3,70 zł za kg, a rok wcześnie ponad 12 proc. mniej.

Największym producentem wieprzowiny na świecie są Chiny, które produkują ponad 50 proc. trzody. W Europie pod tym względem przodują Niemcy.

Profesor Zygmunt Pejsak z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach zaznaczył, że Polska nie jest znaczącym producentem trzody chlewnej - nasza produkcja to 2 proc. światowej hodowli tuczników. Zaznaczył, że import mięsa wieprzowego do Polski w ostatnim okresie zwiększył się, gdyż mięso produkowane w innych krajach jest tańsze niż u nas.


POWIĄZANE

Po debacie z Ursulą von der Leyen na temat jej nowego zespołu i programu, posłow...

Jak podaje АПК-Информ, Ukraiński koncern drobiowy MHP rozbudowuje system kontrol...

Grupa Wielton koncentruje się na zagwarantowaniu odpowiedniego obłożenia produkc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę