Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że na początku roku rósł zarówno polski eksport jak i import mięsa wieprzowego. Eksport rośnie głównie dzięki zwiększonej sprzedaży do naszych wschodnich i południowych sąsiadów, natomiast import przyrasta przede wszystkim za sprawą wyższego przywozu z krajów Beneluksu.
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w trzech pierwszych miesiącach 2012 r. eksport mięsa wieprzowego (CN 0203) wyniósł 82,9 tys. t i był o 11 proc. (8,2 tys. t) większy niż przed rokiem.
Największym odbiorcą pozostaje Białoruś, do której wyeksportowano 16,4 tys. t tego gatunku mięsa, co było równoważne 20 procentom całości eksportu. Było to 26 proc. (3,4 tys. t) więcej niż przed rokiem. Po słabych wynikach w ubiegłym roku, w roku bieżącym na drugie miejsce pod względem ilości wysunęła się Ukraina, która zwiększyła swój import prawie czterokrotnie do 6,9 tys. t. Wysyłamy tam jednak bardzo tanie elementy, dlatego pod względem wartości eksportu kraj ten ma dalszą pozycję.
Wśród odbiorców tuż za Ukrainą plasują się Czechy, Włochy i Korea Pd., które zaimportowały pomiędzy 6,2 a 6,8 tys. t. W przypadku Czech oznaczało to duży (+43 proc.) wzrost w stosunku do ubiegłego roku, w przypadku Korei niewielki wzrost (+6 proc.), a w przypadku Włoch znaczący spadek (-21 proc.). Jeszcze bardziej obniżyła się sprzedaż na Węgry (-38 proc.), które z drugiej pozycji w trzech pierwszych miesiącach 2011 r. przesunęły się na siódmą pozycję w tym roku. Na piąte miejsce, za Koreą a przed Węgrami, przesunęła się Słowacja, która zwiększyła swój import o 47 proc. do 5,6 tys. t.
Z analizy tych danych wynika, że w ostatnich miesiącach znacząco rósł eksport do krajów pozaunijnych oraz do Czech i na Słowację. Dziś udział krajów spoza UE w imporcie polskiego mięsa wieprzowego przekracza 50 proc., a na początku ubiegłego roku zbliżony był do 40 proc. Duże znaczenie ma eksport do niektórych krajów WNP (Białoruś, Ukraina, Rosja, Kazachstan), które odpowiadają dziś za 32 proc. polskiego eksportu, oraz niektórych krajów Azji Wschodniej (Korea Pd., Japonia, Hongkong) odpowiadających za 18 proc. eksportu. Z kolei wśród importerów unijnych prym wiodą kraje naszej części kontynentu (UE-12) i odpowiadają one za około 30 proc. eksportu.
Jeśli chodzi o import mięsa wieprzowego do Polski, to w trzech pierwszych miesiącach tego roku wyniósł on 135,5 tys. t i był o 7 proc. (8,7 tys. t) wyższy niż przed rokiem.
Od kilku lat pierwsza czwórka dostawców jest niezmienna. Największym z nich z udziałem 32 proc. są Niemcy. Drugim Dania, która od lat powoli traci swoją pozycję, lecz wciąż ma wysoki udział wynoszący 26 proc. W ubiegłym roku na trzecie miejsce wysunęła się Belgia, a w tym roku umocniła się na tej pozycji zdobywając 18 proc. rynku. Na czwartym miejscu jest Holandia, która odpowiadała za 10 proc. dostarczonej ilości.
Wśród dużych dostawców w stosunku do ubiegłego roku najbardziej przyrósł import z Belgii (+37 proc.) oraz Holandii (+21 proc.). Wzrósł również, choć nieznacznie (+5 proc.), import z Niemiec. Natomiast import z Danii spadł o 10 proc.
8982428
1