Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, wg danych KE, na unijnym rynku, w tygodniu 14-20.07, średnia cena wieprzowiny spadła o 2,6 proc. osiągając poziom 168,43 eur/100 kg. Spadki cen notowane były w krajach, będących największymi producentami mięsa.
W Niemczech oraz w Polsce średnia cena obniżyła się o 4%, we Francji o 0,6%, w Holandii o 5% natomiast w Hiszpanii o 1%. Ceny na rynku duńskim pozostały bez zmian. Obecnie obserwowane spadki cen, według niemieckiego Stowarzyszenia Hodowców Trzody Chlewnej (ISN), są spowodowane w głównej mierze znacznie mniejszą niż w ostatnich dwóch latach konsumpcją w krajach Europy Zachodniej. Kolejnym czynnikiem, wpływającym na poziom cen jest zakaz eksportu unijnej wieprzowiny do Rosji. Warto zaznaczyć, że w 2013 r. na ten rynek sprzedano 23% wolumenu całego eksportu. Dodatkowo na poziom cen mięsa mogą mieć wpływ niskie ceny zbóż. ISN spodziewa się zwiększenia konsumpcji w krajach Europy Zach. w drugiej połowie sierpnia br., co z kolei powinno przełożyć się na wzrost cen w UE.