Biogaz_III Forum 2025

Wieprzowina tanieje

5 stycznia 2016
W dniach 10-16.02.2014 r. (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) w Polsce zakłady mięsne kupowały żywiec wieprzowy średnio po 4,71 zł/kg, o 6 proc. taniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie było to o 5 proc. taniej niż przed miesiącem i o 9 proc. taniej niż rok wcześniej. Krajowe ceny zakupu żywca wołowego ukształtowały się przeciętnie na poziomie 6,01 zł/kg, o 2 proc. niższym niż w poprzednim tygodniu. Równocześnie cena żywca wołowego była o 1 proc. wyższa niż przed miesiącem, ale o 7 proc. niższa niż w analogicznym okresie 2013 r.

Za kurczęta brojlery zakłady drobiarskie płaciły średnio 3,64 zł/kg, o 1 proc. mniej niż tydzień wcześniej, ale o 4 proc. więcej niż przed miesiącem. Cena kurcząt była o 4 proc. niższa niż przed rokiem. Indyki skupowano po 5,50 zł/kg, o 1 proc. taniej niż w poprzednim tygodniu. Cena ta była również niższa niż miesiąc wcześniej (o 2 proc.) i niż przed rokiem (o 1 proc.).



POWIĄZANE

Raport zrównoważonego rozwoju firmy Tetra Pak za rok 2024 potwierdza redukcję em...

Związek Polskich Przetwórców Mleka (ZPPM) pozytywnie ocenia rezultaty polskiej p...

O przyszłości młodych rolników w Europie i Azji na konferencji FAO w Budapeszcie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę