Według szacunków Związku Polskie Mięso zakaz eksportu wieprzowiny generuje straty na poziomie ok. 10 mln złotych każdego dnia (mięso oraz przetwory).
- Obawiamy się, że w niedługim czasookresie zakaz eksportu obejmie inne produkty rolno-spożywcze (drób, jajka, mleko i przetwory mleczne, owoce i warzywa). Wyrażamy też szczególne zaniepokojenie pogorszeniem relacji handlowych pomiędzy sąsiadami tj. Rzeczpospolitą Polską i Federacją Rosyjską oraz wynikającymi z tego konsekwencjami dla polskiej gospodarki. Obawiamy się, że członkowie Związku Polskie Mięso w związku z bieżącą sytuacją będą musieli wygaszać produkcję, zwalniać pracowników, a również nie można wykluczyć wzrostu upadłości przedsiębiorstw – mówi Witold Choiński, prezes zarządu Związku ,,Polskie Mięso’’.
Zakaz eksportu wieprzowiny w sposób bezpośredni wpłynie na zmniejszenie wpływu danin publicznych do budżetu Państwa. Sektor przemysłu mięsnego zatrudnia bezpośrednio około 100 tys. osób w uboju i przetwórstwie, około 1 mln osób powiązanych z sektorem rolno-spożywczym (przedsiębiorstwa transportowe, przedsiębiorstwa zajmujące się przechowalnictwem) oraz wytwarza ponad 8,5 mld wartości dodanej, co stanowi około 1,5 % polskiego PKB.
Zdaniem Związku ,,Polskie Mięso’’ wstrzymanie eksportu to nie tylko cios dla branży mięsnej, ale i dramat dla wielu tysięcy rolników. Produkcja trzody chlewnej przez lata była najważniejszą gałęzią produkcji rolniczej w Polsce. Jeszcze w 2000 roku stanowiła 37,6% towarowej produkcji zwierzęcej i 23,5% towarowej produkcji rolniczej. Ostatnie dane wskazują, że pogłowie trzody chlewnej końcu listopada 2013 r. liczyło 10994,4 tys. sztuk, wykazując w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku spadek o 1,2 %. Obecna sytuacja zakazu eksportu, może doprowadzić do dalszego, dramatycznego spadku pogłowia trzody chlewnej i pozbawienia środków do życia wielu tysięcy rodzin rolniczych.