O tym dlaczego warto jeść wieprzowinę i jakie są zalety produktów wytworzonych z mięsa wieprzowego mogli się dowiedzieć mieszkańcy Gdańska i ich goście podczas zorganizowanego 3 sierpnia na gdańskiej starówce przez Pomorską Izbę Rolniczą Pomorskiego Pikniku Wieprzowego. Po raz kolejny samorząd rolniczy województwa pomorskiego udowodnił , że potrafi promować polską wieś i wytwarzanego przez jej mieszkańców produkty spożywcze.
Organizacja imprezy , której celem było promocja wśród konsumentów spożycia mięsa wieprzowego i jego przetworów w centrum gdańskiej starówki – podczas Jarmarku dominikańskiego okazała się strzałem w przysłowiową dziesiątkę. Dopisała zarówno pogoda jak i goście , których tego dnia tłumy przewinęły się przez namiot PIR.
Organizatorzy zadbali zarówno o ich ciała jak i dusze serwując w wcześni biesiadnej wiele smacznych potrawach przygotowanych na bazie wieprzowiny przez sygmatyczne panie z kół gospodyń wiejskich. Natomiast na znajdującej się obok scenie liczne występy artystyczne i konkursy dla dzieci i dorosłych ,oczywiście dotyczące wiedzy na temat wieprzowiny i jej przetworów. Rozdawane były też ulotki promujące walory mięsa pochodzącego z hodowanych w chłopskich zagrodach świnek. Można było w niedzielne popołudnie na placu przy ulicy Św. Ducha w najeść się do syta i wyjechać stamtąd nie tylko z workiem atrakcyjnych nagród, ale również bogatszym o wiedzę, ile witamin i cennych składników mineralnych znajduje się mięsie wieprzowym.
To niezwykle udane spotkanie z wieprzowiną centrum stolicy województwa pomorskiego zostało zorganizowane przez PIR w ramach projektu realizowanego wspólnie z Krajową Radą Izb rolniczych ze środków finansowych pochodzących z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Szkoda tylko, że takich imprez nie ma więcej …. Być może już wkrótce Pomorska Izba Rolnicza znów zaprosi nas na piknik promujący polskie rolnictwo i pokazujący zalety produktów , nie tylko mięsnych wytworzonych na pomorskiej wsi. Naprawdę warto przyjść .