Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wieprzowe smaki na gdańskiej starówce

5 stycznia 2016
O tym dlaczego warto jeść wieprzowinę  i jakie są zalety produktów wytworzonych z mięsa wieprzowego mogli się dowiedzieć mieszkańcy Gdańska i ich goście podczas zorganizowanego 3 sierpnia  na gdańskiej starówce przez Pomorską Izbę Rolniczą Pomorskiego Pikniku Wieprzowego.  Po raz kolejny samorząd rolniczy województwa pomorskiego udowodnił , że potrafi  promować polską wieś i wytwarzanego przez jej mieszkańców produkty spożywcze.
 Organizacja imprezy , której celem było promocja wśród konsumentów spożycia mięsa wieprzowego i jego przetworów w centrum gdańskiej starówki – podczas Jarmarku dominikańskiego okazała się  strzałem w przysłowiową dziesiątkę. Dopisała zarówno pogoda jak i goście , których  tego dnia tłumy przewinęły się przez namiot PIR.

       
       
       


Organizatorzy zadbali zarówno o  ich ciała jak i dusze  serwując w wcześni biesiadnej wiele smacznych potrawach przygotowanych na bazie wieprzowiny przez sygmatyczne panie z kół gospodyń wiejskich. Natomiast  na znajdującej się obok scenie liczne występy artystyczne i konkursy dla dzieci i dorosłych ,oczywiście dotyczące wiedzy na temat wieprzowiny i jej przetworów. Rozdawane były też ulotki promujące walory mięsa pochodzącego z hodowanych w chłopskich zagrodach świnek.  Można było w niedzielne popołudnie  na placu przy ulicy Św. Ducha w najeść się do syta i wyjechać stamtąd  nie tylko  z workiem atrakcyjnych nagród, ale również bogatszym o wiedzę,  ile witamin i cennych składników mineralnych znajduje się mięsie wieprzowym.
 To niezwykle udane spotkanie z wieprzowiną centrum stolicy województwa pomorskiego zostało zorganizowane przez PIR w ramach projektu realizowanego wspólnie z Krajową Radą Izb rolniczych ze środków finansowych pochodzących z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Szkoda tylko, że takich imprez nie ma więcej …. Być może już wkrótce Pomorska Izba Rolnicza znów zaprosi nas na piknik promujący polskie rolnictwo i pokazujący zalety produktów , nie tylko mięsnych wytworzonych na pomorskiej wsi. Naprawdę warto przyjść .



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę