Ptak_Waw_CTR_2024

Wieprzowe smaki na gdańskiej starówce

5 stycznia 2016
O tym dlaczego warto jeść wieprzowinę  i jakie są zalety produktów wytworzonych z mięsa wieprzowego mogli się dowiedzieć mieszkańcy Gdańska i ich goście podczas zorganizowanego 3 sierpnia  na gdańskiej starówce przez Pomorską Izbę Rolniczą Pomorskiego Pikniku Wieprzowego.  Po raz kolejny samorząd rolniczy województwa pomorskiego udowodnił , że potrafi  promować polską wieś i wytwarzanego przez jej mieszkańców produkty spożywcze.
 Organizacja imprezy , której celem było promocja wśród konsumentów spożycia mięsa wieprzowego i jego przetworów w centrum gdańskiej starówki – podczas Jarmarku dominikańskiego okazała się  strzałem w przysłowiową dziesiątkę. Dopisała zarówno pogoda jak i goście , których  tego dnia tłumy przewinęły się przez namiot PIR.

       
       
       


Organizatorzy zadbali zarówno o  ich ciała jak i dusze  serwując w wcześni biesiadnej wiele smacznych potrawach przygotowanych na bazie wieprzowiny przez sygmatyczne panie z kół gospodyń wiejskich. Natomiast  na znajdującej się obok scenie liczne występy artystyczne i konkursy dla dzieci i dorosłych ,oczywiście dotyczące wiedzy na temat wieprzowiny i jej przetworów. Rozdawane były też ulotki promujące walory mięsa pochodzącego z hodowanych w chłopskich zagrodach świnek.  Można było w niedzielne popołudnie  na placu przy ulicy Św. Ducha w najeść się do syta i wyjechać stamtąd  nie tylko  z workiem atrakcyjnych nagród, ale również bogatszym o wiedzę,  ile witamin i cennych składników mineralnych znajduje się mięsie wieprzowym.
 To niezwykle udane spotkanie z wieprzowiną centrum stolicy województwa pomorskiego zostało zorganizowane przez PIR w ramach projektu realizowanego wspólnie z Krajową Radą Izb rolniczych ze środków finansowych pochodzących z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Szkoda tylko, że takich imprez nie ma więcej …. Być może już wkrótce Pomorska Izba Rolnicza znów zaprosi nas na piknik promujący polskie rolnictwo i pokazujący zalety produktów , nie tylko mięsnych wytworzonych na pomorskiej wsi. Naprawdę warto przyjść .



POWIĄZANE

W lipcu 2024 r. nadwyżka w handlu produktami rolno-spożywczymi UE wzrosła o +8% ...

Resort rolnictwa poinformował Krajową Radę Izb Rolniczych w odpowiedzi na wystąp...

Zrównoważenie rolnictwa nie oznacza mniejszej produkcji i droższej żywności, ani...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę