Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wielkość ma znaczenie!

24 grudnia 2015
Spośród czynników wpływających na wielkość owoców bardzo istotne jest właściwe odżywienie młodych, szybko rosnących zawiązków. Najbardziej intensywne podziały komórkowe następują w ciągu kilku tygodni po zawiązaniu owoców np. jabłka osiągają 50% swojej ostatecznej wielkości już po około 7–8 tygodniach od zawiązania owoców.  W przypadku krzewów owocowych okres ten jest jeszcze krótszy. W uproszczeniu możemy powiedzieć, że z zawiązków, które były wyraźnie mniejsze od innych wyrastają mniejsze owoce. Trzeba też pamiętać, że większe owoce z reguły chętniej znajdują nabywców.
    W uprawę drzew owocowych warto włączyć aktywatory zawierające filtraty z alg. Dzięki wieloletnim  badaniom naukowym wiadomo, że algi są niezwykle bogatym źródłem substancji fizjologicznie czynnych – oligosacharydów, aminokwasów, witamin i fitohormonów, które  aktywują między innymi odżywianie  mineralne roślin (poprzez stymulację enzymów biorących udział w pobieraniu składników pokarmowych), fotosyntezę i syntezę poliamin. Na przykład aktywator Calibra zawiera również mangan i cynk – mikroelementy będące aktywatorami licznych  enzymów, ich niedobór może również powodować, że owoce są drobne i mniej soczyste.
Preparat ten poprawia odżywienie młodych intensywnie rosnących zawiązków owoców poprzez  aktywację pobierania składników mineralnych przez roślinę, stymuluje intensywne podziały komórkowe w młodych zawiązkach, tym samym przyczyniając się do ich szybszego wzrostu. Pamiętajmy, że więcej podziałów komórkowych w młodych zawiązkach to więcej komórek w  każdym zawiązku, a w perspektywie większe owoce. Aktywacja odżywienia mineralnego młodych zawiązków jest szczególnie ważna w przypadku obfitego owocowania, bo zawiązanie dużej liczby owoców może prowadzić do ich zdrobnienia.
    Wyniki doświadczeń przeprowadzonych w sadach i na plantacjach roślin jagodowych wyraźnie wskazują, że aktywator nie tylko poprawia wielkość owoców (większy udział w plonie owoców o większej średnicy), ale także ich cechy jakościowe.
Jabłoń
    W doświadczeniach prowadzonych zarówno w sadach doświadczalnych SZD Brzezna czy SGGW, jak i w sadach produkcyjnych jednoznacznie wskazują na pozytywny wpływ stosowania aktywatora  na wielkość owoców. Stwierdzono również poprawę struktury plonu – mniej owoców o średnicy poniżej 65 mm. W wielu przypadkach zaobserwowano również, ze owoce zebrane z drzew opryskiwanych aktywatorem miały wyższą zawartość cukrów i jędrność. Oprysk szczególnie polecamy w przypadku  odmian mających tendencję do drobnienia owoców np. Gala, Golden Delicious, również Šampion.
Czereśnia
    Zastosowanie aktywatorów w uprawie czereśni pozwala uzyskać nie tylko większe owoce, ale również poprawić ich cechy jakościowe. W większości doświadczeń stwierdzono wyższą zawartość cukrów w owocach, w kilku doświadczeniach zaobserwowano również ograniczenie pękania owoców po obfitych opadach, a także bardziej intensywne i wcześniejsze wybarwienie odmian o jaśniejszej barwie (Vega, Summit). Zgodnie z opinią sadowników, u których prowadzono doświadczenie, owoce z drzew opryskiwanych aktywatorem nadawały się do zbioru o kilka dni wcześniej niż owoce z drzew kontrolnych. Nie trzeba nikogo przekonywać, że w przypadku odmian wczesnych gwarantuje to możliwość  uzyskania lepszych cen za owoce.  W roku 2010, kiedy niekorzystne warunki pogodowe utrudniały zawiązywanie owoców, stwierdzono, ze na drzewach opryskiwanych aktywatorem pozostało więcej owoców, co wraz ze wzrostem masy pojedynczych owoców znacznie zwiększyło plon.
Borówka
    Również w doświadczeniach prowadzonych w uprawie borówki uzyskano poprawę wielkości owoców i ich cech jakościowych,  takich jak zwartość cukrów. Co istotne, owoce z krzewów opryskiwanych aktywatorem były większe od owoców zbieranych w kontrolnej części plantacji (nieopryskiwanych) praktycznie przez cały okres zbiorów.
Truskawka i inne uprawy roślin jagodowych
    Pozytywne efekty obserwowano po zastosowaniu aktywatora również w uprawie innych gatunków roślin jagodowych. Na plantacji porzeczki czarnej odmiany Tisel i Tiben, stwierdzono korzystny wpływ zabiegu nie tylko na średnicę owoców, ale również  na liczbę owoców w gronie i zawartość cukrów w owocach. W doświadczeniach przeprowadzonych w uprawie malin i truskawek oprócz pozytywnego wpływu aktywatora na wielkość owoców i zawartość cukrów, zaobserwowano również, że owoce zebrane z części plantacji opryskiwanych aktywatorem są intensywniej wybarwione.
    Podsumowując aktywatory stanowią ciekawe uzupełnienie istniejących technologii nawożenia drzew i krzewów owocowych.  Dzięki unikalnemu mechanizmowi działania aktywują zarówno podziały komórkowe w zawiązkach owoców, jak i ich odżywienie. Pozwalają uzyskać większe owoce często o lepszych walorach smakowych i atrakcyjne wizualnie, a więc chętniej znajdujące nabywców.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę