W dniu 21 marca bieżącego roku Konkurs Wielkopolski Rolnik Roku w Auli Uniwersytetu im. Adami Mickiewicza w Poznaniu odbyła się uroczysta gala wręczenia statuetek „Siewcy” 8 laureatom IX edycji Konkursu.został ustanowiony przez Zarząd Województwa Wielkopolskiego w 2001 roku. Celem konkursu jest promocja najbardziej przedsiębiorczych rolników wielkopolskich, osiągających wyniki plasujące ich w europejskiej czołówce. To już dziewiąta edycja.
Do tej pory udział w konkursie wzięło ponad 800 rolników z całej Wielkopolski. Trzeba mieć odwagę aby poddać się surowemu oku Komisji konkursowej w której skład wchodzą przedstawiciele nauki, praktyki, doradztwa rolniczego i Wielkopolskiej Izby Rolniczej. Wielkopolska Izba Rolnicza od początków działania Kapituły Konkursowej aktywnie włącza się w pracę, oraz propaguje ideę konkursu. Jak mówi Prezes P. Walkowski, członek Kapituły jest to dobra forma promocji. Udział w takim konkursie motywuje do rozwoju gospodarstw, podejmowania nowych wyzwań.
W konkursie mogą uczestniczyć wszyscy rolnicy z Wielkopolski – producenci: rolniczych surowców i żywności nie przetworzonej oraz przetworzonej, warzyw, owoców i roślin ozdobnych, materiału hodowlanego i zarodowego, materiału siewnego i szkółkarskiego, wikliny, trzciny, roślin leczniczych i innych,
Ponadto osoby prowadzące działalność agroturystyczną, które spełniają warunki efektywnego gospodarowania, przy jak najmniejszej uciążliwości dla środowiska naturalnego.
Przedmiotem oceny członków Kapituły Konkursu podczas wizytacji gospodarstw są: poziom produkcji i nowoczesność technologii, organizacja gospodarstwa i racjonalność wyposażenia, możliwe do oceny efekty ekonomiczne, ochrona środowiska, estetyka obejścia, ogólna ocena kandydata.
Laureaci IX edycji konkursu „Wielkopolski Rolnik Roku”
Pan Zdzisław Brudło jest właścicielem gospodarstwa ogrodniczo-kwiaciarskiego w miejscowości Jaromierz w powiecie wolsztyńskim.
Powierzchnia uprawy kwiatów pod osłonami wzrasta każdego roku ponieważ duże jest zapotrzebowanie mieszkańców tego regionu na kwiaty Pana Zdzisława Brudły.
Pan Sławomir Garstka gospodaruje na powierzchni 113 ha w miejscowości Sarbia w powiecie czarnkowskim. Gospodarstwo nastawione jest na chów trzody chlewnej w pełnym cyklu oraz upraw roślinnych, przede wszystkim roślin zbożowych, stanowiących bazę paszową dla produkcji zwierzęcej. Średni stan macior w roku wynosi 110 szt. Odchów prosiąt od jednej maciory jest bardzo wysoki i wynosi średnio 26 szt. Gospodarstwo zabezpiecza wysoki poziom dobrostanu zwierząt oraz spełnia wymogi ochrony środowiska.
.
Pan Wojciech Kalinowski posiada gospodarstwo rolne w Kaźmierzu specjalizujące się w produkcji roślinnej (150 hektarów) oraz w usługach w zaopatrzeniu rolnictwa. Gospodarstwo posiada bardzo dobrze rozbudowaną infrastrukturę magazynową. Głównym kierunkiem jest uprawa roślin towarowych takich jak: pszenica konsumpcyjna, rzepak ozimy, buraki cukrowe, jęczmień browarny oraz pszenżyto ozime. Dodatkowym kierunkiem w gospodarstwie jest prowadzona działalność usługowa, polegająca na skupie i sprzedaży nawozów, pasz, zbóż i nasion dla producentów rolnych.
Pan Józef Lisiecki gospodaruje na obszarze 87-miu hektarów w miejscowości Wiktorowo w powiecie słupeckim. Gospodarstwo ukierunkowane jest na produkcję roślinną –pszenica, kukurydza, buraki cukrowe, rzepak, żyto, trawy i mieszanki zbożowe. Znaczna część upraw polowych stanowi źródło paszy dla produkcji zwierzęcej. Średnia ilość macior w roku wynosi 25 sztuk, a odchów od jednej sztuki to 20 prosiąt rocznie.
Dobrze również rozwija się hodowla bydła mlecznego, 30 krów dojnych o średniej wydajności około 9 tys. litrów mleka rocznie od jednej sztuki.
Pan Narcyz Perz posiada gospodarstwo rolne o powierzchni 60 ha w miejscowości Topola Wielka w powiecie ostrowskim. Podstawowy kierunek gospodarowania to: hodowla zarodowa trzody chlewnej oraz chów gęsi (22 tys. szt. w roku) i brojlerów (70 tys. szt. w roku). Hodowla zarodowa prowadzona jest w cyklu zamkniętym w oparciu o lochy rasy PBZ.
O efektach prac hodowlanych Pana Narcyza Perza świadczą liczne nagrody uzyskiwane w konkursach regionalnych i ogólnopolskich. Jest sekretarzem Wielkopolskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej oraz Wiceprezesem Grupy Producentów Gęsi GAJOR.
Pan Eugeniusz Podolski wraz z rodziną prowadzi gospodarstwo rodzinne o powierzchni 80 ha w miejscowości Margonin w powiecie chodzieskim. Podstawowy kierunek produkcji to bydło mleczne. Stado krów dojnych liczy 52 sztuki o średniej wydajności mleka od jednej krowy w roku 10140 litrów. Gospodarstwo otrzymało w 2000 roku certyfikat wydajności nadany przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
Pan Jan Zdunek prowadzą wspólnie gospodarstwo ogrodnicze zrzeszone w Grupie Producentów Warzyw „ZDUNEK” w miejscowości Kowalew w powiecie pleszewskim. Powierzchnia uprawy pod szkłem wynosi 7,6 hektarów. Dominuje uprawa pomidorów szklarniowych. Grupa ZDUNEK stała się znanym dostawcą pomidorów na rynek krajowy i Unii Europejskiej. Gospodarstwo ZDUNEK zdobyło liczne nagrody i wyróżnienia, w tym złote medale na Krajowych Wystawach Ogrodniczych w latach 2001 i 2006
Pan Tadeusz Ziółkowski stoi na czele 2-osobowego Zarządu Ośrodka Hodowli Zarodowej „Garzyn” spółka z o.o. w Garzynie w powiecie leszczyńskim, gospodarującego na powierzchni 3266 hektarów. Siedzibą ośrodka jest okazały pałac, który w 1977 roku zdobył pierwszą nagrodę Ministra Kultury i Sztuki. W hodowli zarodowej trzody chlewnej reprezentowane są 4 rasy: PBZ (Polska Biała Zwisłoucha), WBP (Wielka Biała Polska) oraz Duroc i Pietrain. Stado macior liczy 783 sztuk, a średni odchów od 1 maciory wynosi 21,5 prosięta. Gospodarstwo poszczycić się może dwoma oborami wolnostanowiskowymi, należącymi do najnowocześniejszych w kraju. Są to obiekty, w których średnia wydajność mleka wynosi ponad 10 tys. litrów rocznie od jednej krowy. Ogółem w gospodarstwie stado krów mlecznych liczy 1100 szt.
8194255
1