Tendencje sezonowe wskazują, że w okresie między świętami Wielkiej Nocy a czerwcem ceny jaj spadają o 20-30 proc. - napisał wiceminister rolnictwa Andrzej Butra w odpowiedzi na interpelację poselską. Dodał, że obecna sytuacja wskazuje na stabilizowanie się rynku.
"Zdaniem Komisji Europejskiej sytuacja od drugiej połowy kwietnia powinna się stopniowo stabilizować. Na rynku jaj obserwuje się sezonowość cenową - po okresie świąt Wielkanocnych następuje generalnie 20-30-procentowy spadek cen, który utrzymuje się do czerwca" - napisano w odpowiedzi na interpelację.
"Jak pokazują dane Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW zarówno w odniesieniu do cen sprzedaży jaj, jak i cen skupu jaj do przetwórstwa, od 12. tygodnia 2012 r. notowany jest już widoczny kilkuprocentowy spadek cen, co jest pozytywnym sygnałem stabilizacji rynkowej" - dodał.
"Biorąc pod uwagę zasady funkcjonowania unijnego rynku jaj spożywczych oraz sygnały wskazujące na zahamowanie wzrostu cen jaj spożywczych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi nie planuje podejmowania działań na rzecz konsumentów" - dodał.