biogaz_09_2025

Wielka Brytania eksportuje więcej wieprzowiny

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA poinformowała, że w 2012 r. eksport wieprzowiny z Wielkiej Brytanii wyniósł 25 proc. krajowej produkcji i był bliski rekordu z 1998 r., gdy na rynki zagraniczne skierowano 26,4 proc. produkcji.
Po 1998 r. wysyłki drastycznie spadły m.in. z powodu klasycznego pomoru świń w 2000 r., a następnie pryszczycy. Wielka Brytania utraciła wówczas wiele ważnych rynków zbytu, które obecnie odzyskuje. Głównym czynnikiem wzrostu eksportu w 2012 r. było otwarcie rynków chińskiego i dalekowschodnich, które zyskują na znaczeniu. Wielka Brytania uzyskała również dostęp do rynku australijskiego, gdzie będzie wysyłana wieprzowina wysokiej jakości. Największym odbiorcą pozostają jednak Niemcy, z nieco niższym niż przed rokiem wolumenem wysyłek.



POWIĄZANE

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wyraża pełne poparcie dla stan...

WSPÓLNY KOMUNIKAT PRASOWY MERCOSUUR i ROLNICTWO: Czego nie usłyszeliście podczas...

Waszyngton, 25 czerwca 2025 r. — Sekretarz Rolnictwa Stanów Zjednoczonych Brooke...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę