A_BIO_AGRO_950

Wielka Brytania eksportuje więcej wieprzowiny

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA poinformowała, że w 2012 r. eksport wieprzowiny z Wielkiej Brytanii wyniósł 25 proc. krajowej produkcji i był bliski rekordu z 1998 r., gdy na rynki zagraniczne skierowano 26,4 proc. produkcji.
Po 1998 r. wysyłki drastycznie spadły m.in. z powodu klasycznego pomoru świń w 2000 r., a następnie pryszczycy. Wielka Brytania utraciła wówczas wiele ważnych rynków zbytu, które obecnie odzyskuje. Głównym czynnikiem wzrostu eksportu w 2012 r. było otwarcie rynków chińskiego i dalekowschodnich, które zyskują na znaczeniu. Wielka Brytania uzyskała również dostęp do rynku australijskiego, gdzie będzie wysyłana wieprzowina wysokiej jakości. Największym odbiorcą pozostają jednak Niemcy, z nieco niższym niż przed rokiem wolumenem wysyłek.



POWIĄZANE

Osiem największych organizacji zrzeszających krajowych producentów zwierzęcych w...

Złudzenie solidarności. Prawo europejskie stanowione w interesie najsilniejszych...

Rekordowe prognozy dla Rosji Federacja Rosyjska w 2025 roku osiągnie 137,1 mln t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę