Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wielka Brytania eksportuje mięso do Chin

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA informuje, że po kliku latach negocjacji, chiński rynek został otwarty dla wieprzowiny i drobiu z Wielkiej Brytanii. Informację ogłoszono podczas wizyty premiera Chin w Wielkiej Brytanii w ostatnim tygodniu czerwca.
Dwustronne negocjacje w zakresie wysyłek wieprzowiny rozpoczęły się w 2004 r., lecz zostały przerwane z uwagi na epidemię pryszczycy w Wielkiej Brytanii w 2007 r. Import drobiu został natomiast wstrzymany przez Chiny w 2007 r. ze względu na ognisko ptasiej grypy we wschodniej Anglii. Ceny wieprzowiny w Państwie Środka znajdują się obecnie na rekordowo wysokim poziomie, lecz wykazują nadal tendencję wzrostową.

Szczególne znaczenie ma eksport podrobów, które w Europie mają niewielką wartość, a w Chinach osiągają wysokie ceny. Eksperci szacują, że roczna wartość wysyłek brytyjskiej wieprzowiny na rynek chiński może sięgnąć 40 mln GBP (ok. 44,3 mln EUR), a drobiu - 10 mln GBP (11,1 mln EUR).



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę