A_BIO_AGRO_950

Wielka Brytania eksportuje mięso do Chin

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA informuje, że po kliku latach negocjacji, chiński rynek został otwarty dla wieprzowiny i drobiu z Wielkiej Brytanii. Informację ogłoszono podczas wizyty premiera Chin w Wielkiej Brytanii w ostatnim tygodniu czerwca.
Dwustronne negocjacje w zakresie wysyłek wieprzowiny rozpoczęły się w 2004 r., lecz zostały przerwane z uwagi na epidemię pryszczycy w Wielkiej Brytanii w 2007 r. Import drobiu został natomiast wstrzymany przez Chiny w 2007 r. ze względu na ognisko ptasiej grypy we wschodniej Anglii. Ceny wieprzowiny w Państwie Środka znajdują się obecnie na rekordowo wysokim poziomie, lecz wykazują nadal tendencję wzrostową.

Szczególne znaczenie ma eksport podrobów, które w Europie mają niewielką wartość, a w Chinach osiągają wysokie ceny. Eksperci szacują, że roczna wartość wysyłek brytyjskiej wieprzowiny na rynek chiński może sięgnąć 40 mln GBP (ok. 44,3 mln EUR), a drobiu - 10 mln GBP (11,1 mln EUR).



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę