FAMMU/FAPA informuje, że po kliku latach negocjacji, chiński rynek został otwarty dla wieprzowiny i drobiu z Wielkiej Brytanii. Informację ogłoszono podczas wizyty premiera Chin w Wielkiej Brytanii w ostatnim tygodniu czerwca.
Dwustronne negocjacje w zakresie wysyłek wieprzowiny rozpoczęły się w 2004 r., lecz zostały przerwane z uwagi na epidemię pryszczycy w Wielkiej Brytanii w 2007 r. Import drobiu został natomiast wstrzymany przez Chiny w 2007 r. ze względu na ognisko ptasiej grypy we wschodniej Anglii. Ceny wieprzowiny w Państwie Środka znajdują się obecnie na rekordowo wysokim poziomie, lecz wykazują nadal tendencję wzrostową.
Szczególne znaczenie ma eksport podrobów, które w Europie mają niewielką wartość, a w Chinach osiągają wysokie ceny. Eksperci szacują, że roczna wartość wysyłek brytyjskiej wieprzowiny na rynek chiński może sięgnąć 40 mln GBP (ok. 44,3 mln EUR), a drobiu - 10 mln GBP (11,1 mln EUR).