Bank Gospodarki Żywnościowej informuje, że styczeń przyniósł dalszy, silny wzrost skupu mleka w Polsce. Według danych GUS w ubiegłym miesiącu dostawy surowca do mleczarni ukształtowały się na poziomie 768,5 mln l, tj. wyższym o ponad 4 proc. w porównaniu do grudnia ub. r. i aż 9 proc. w relacji rocznej.
Duże przyspieszenie tempa wzrostu skupu mleka zaobserwowano już w grudniu 2011 roku. Nadal jednak uważamy, że prawdopodobieństwo przekroczenia kwot mlecznych w bieżącym sezonie jest znikome. Według danych ARR w okresie od kwietnia do grudnia 2011 r. skupiono ok. 7,13 mln t mleka po przeliczeniu na mleko o referencyjnej zawartości tłuszczu (wg danych zaczytanych do systemu informatycznego ARR na dzień 26.01.2012 r.). Oznacza to, że stopień wykorzystania kwot indywidualnych przysługujących dostawcom hurtowym po 9 miesiącach roku kwotowego wyniósł ok. 74 proc. Krajowa kwota przysługująca Polsce na rok kwotowy 2011/2012 wynosi 9,857 mln t, w tym kwota hurtowa - 9,698 mln t, a według naszych szacunków skup nie przekroczy 9,500 mln ton.
Duża rynkowa podaż mleka pozwoliła na dynamiczne zwiększenie produkcji jogurtów - aż o 32% względem grudnia do 40,1 mln l - serów świeżych - o ponad 9 proc. w relacji miesięcznej do 31,8 tys. t - masła - o prawie 8 proc. do 16,5 tys. t - oraz serów dojrzewających - o ponad 2 proc. do 25,2 tys. ton.
W analizowanym okresie zakłady zmniejszyły natomiast produkcję mleka płynnego - o prawie 6 proc. do 212,9 mln l - śmietany - o prawie 11 proc. do 89,4 mln l - oraz mleka w proszku - o ponad 2 proc. do 11,7 tys. ton.
Z kolei według danych Komisji Europejskiej w 2011 r. unijne mleczarnie skupiły łącznie 138,3 mln t mleka (około 142,4 mld l), tj. o ponad 2 proc. więcej niż w 2010 roku. W samym grudniu dostawy surowca zwiększyły się o ponad 3 proc. (tj. 351 tys. t), kształtując się na poziomie 11,2 mln ton. Oznacza to, że podobnie jak w Polsce, w ostatnim miesiącu ubiegłego roku dynamika wzrostu rynkowej podaży mleka bardzo przyspieszyła.
Ogółem w 2011 r., wśród liczących się producentów mleka, największy przyrost skupu zaobserwowano we Francji (+5,5 proc. do 24,7 mln t), Polsce (+3,4 proc. do 9,3 mln t) oraz w Niemczech (+2,4 proc. do 29,3 mln t). Dostawy surowca spadły natomiast we Włoszech - o 1,4 proc. do 10,3 mln ton.
W ubiegłym roku w Unii zakłady mleczarskie zwiększyły przede wszystkim produkcję odtłuszczonego mleka w proszku - o prawie 13 proc. do 1,099 mln t, z czego ponad połowę wyeksportowano poza granice UE-27 (517 tys. t, wzrost o prawie 37 proc. w relacji rocznej).
7822956
1