Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Większy skup i przetwórstwo mleka w Polsce i Unii

29 lutego 2012
Bank Gospodarki Żywnościowej informuje, że styczeń przyniósł dalszy, silny wzrost skupu mleka w Polsce. Według danych GUS w ubiegłym miesiącu dostawy surowca do mleczarni ukształtowały się na poziomie 768,5 mln l, tj. wyższym o ponad 4 proc. w porównaniu do grudnia ub. r. i aż 9 proc. w relacji rocznej.

Duże przyspieszenie tempa wzrostu skupu mleka zaobserwowano już w grudniu 2011 roku. Nadal jednak uważamy, że prawdopodobieństwo przekroczenia kwot mlecznych w bieżącym sezonie jest znikome. Według danych ARR w okresie od kwietnia do grudnia 2011 r. skupiono ok. 7,13 mln t mleka po przeliczeniu na mleko o referencyjnej zawartości tłuszczu (wg danych zaczytanych do systemu informatycznego ARR na dzień 26.01.2012 r.). Oznacza to, że stopień wykorzystania kwot indywidualnych przysługujących dostawcom hurtowym po 9 miesiącach roku kwotowego wyniósł ok. 74 proc. Krajowa kwota przysługująca Polsce na rok kwotowy 2011/2012 wynosi 9,857 mln t, w tym kwota hurtowa - 9,698 mln t, a według naszych szacunków skup nie przekroczy 9,500 mln ton.
Duża rynkowa podaż mleka pozwoliła na dynamiczne zwiększenie produkcji jogurtów - aż o 32% względem grudnia do 40,1 mln l - serów świeżych - o ponad 9 proc. w relacji miesięcznej do 31,8 tys. t - masła - o prawie 8 proc. do 16,5 tys. t - oraz serów dojrzewających - o ponad 2 proc. do 25,2 tys. ton.
W analizowanym okresie zakłady zmniejszyły natomiast produkcję mleka płynnego - o prawie 6 proc. do 212,9 mln l - śmietany - o prawie 11 proc. do 89,4 mln l - oraz mleka w proszku - o ponad 2 proc. do 11,7 tys. ton.
Z kolei według danych Komisji Europejskiej w 2011 r. unijne mleczarnie skupiły łącznie 138,3 mln t mleka (około 142,4 mld l), tj. o ponad 2 proc. więcej niż w 2010 roku. W samym grudniu dostawy surowca zwiększyły się o ponad 3 proc. (tj. 351 tys. t), kształtując się na poziomie 11,2 mln ton. Oznacza to, że podobnie jak w Polsce, w ostatnim miesiącu ubiegłego roku dynamika wzrostu rynkowej podaży mleka bardzo przyspieszyła.
Ogółem w 2011 r., wśród liczących się producentów mleka, największy przyrost skupu zaobserwowano we Francji (+5,5 proc. do 24,7 mln t), Polsce (+3,4 proc. do 9,3 mln t) oraz w Niemczech (+2,4 proc. do 29,3 mln t). Dostawy surowca spadły natomiast we Włoszech - o 1,4 proc. do 10,3 mln ton.
W ubiegłym roku w Unii zakłady mleczarskie zwiększyły przede wszystkim produkcję odtłuszczonego mleka w proszku - o prawie 13 proc. do 1,099 mln t, z czego ponad połowę wyeksportowano poza granice UE-27 (517 tys. t, wzrost o prawie 37 proc. w relacji rocznej).



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę