Jak podaje FAMMU/FAPA, w sierpniu br. Japonia zaimportowała 58,1 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 6 proc. więcej niż przed rokiem. Był to zarazem największy miesięczny wolumen importu odnotowany od lipca 2013 r.
Na wzrost ten złożył się przede wszystkim zwiększony przywóz mięsa mrożonego (wzrost o 9 proc. do 38,7 tys. ton). Dla porównania import mięsa chłodzonego wzrósł zaledwie o 2 proc. do 19,4 tys. ton. Od początku br. do końca sierpnia do Japonii trafiło łącznie 341,9 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 7 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2013 r.
Według oceny japońskiej korporacji rolnictwa i przemysłu mięsnego we wrześniu br. import tego gatunku mięsa do Japonii mógł wzrosnąć o 31 proc. (w stosunku do września 2013 r.), natomiast w październiku br. obniży się prawdopodobnie o 4 proc.