Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Większy handel przetworami mlecznymi dzięki słabszej złotówce

4 lutego 2012
Analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej oceniają, że osłabienie złotego trwające od sierpnia 2011 r. przyczyniło się do wyraźnego ożywiania zagranicznej wymiany handlowej przetworami mleczarskimi, i to pomimo spadku cen artykułów mlecznych na rynku globalnym.

Wyraźną poprawę wyników eksportowych obserwuje się od połowy III kwartału 2011 roku. W tym czasie (od sierpnia do grudnia) światowe ceny masła obniżyły się o prawie 20 proc., serów typu Cheddar o 10 proc., zaś odtłuszczonego mleka w proszku o 2 proc. Jednocześnie złoty osłabił się w stosunku do euro o prawie 9 proc. Prawdopodobnie ten czynnik w największym stopniu zadecydował o wzroście wywozu produktów mlecznych poza granice Polski.
Według najnowszych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w okresie styczeń - listopad ub. r. przychód ze sprzedaży zagranicznej produktów mlecznych zwiększył się o 17 proc. względem analogicznego okresu ubiegłego roku do 1216,5 mln euro lub o 18 proc. do 4936,2 mln zł. Warto jednak zwrócić uwagę, że jeszcze w lipcu 2011 r. mieliśmy do czynienia ze spadkiem wartości eksportu (o 1 proc. względem lipca 2010 r.).
W ubiegłym roku najszybciej rozwijała się sprzedaż zagraniczna masła, choć w II połowie roku dynamika wzrostu znacznie wyhamowała. Niemniej i tak w okresie styczeń-listopad eksport zwiększył się o 57 proc. r/r do 127,3 mln euro. Silnie wzrosła także wartość wywozu serwatki - o ponad 31 proc. do 121,7 mln euro. Jedyną kategorią produktów, w przypadku których wartość wywozu obniżyła się relacji do ubiegłego roku były jogurty, maślanka i mleko zsiadłe - spadek o 2 proc. r/r do 114,1 mln euro.
Warto zauważyć, że w II połowie roku zaczął rosnąć także wolumen produktów sprzedanych na rynkach zagranicznych. Dotyczy to przede wszystkim masła i serwatki, niemniej wzrosty obserwowane były także w odniesieniu do mleka w proszku.
Podstawowym rynkiem zbytu polskich artykułów mleczarskich pozostają kraje UE-27, choć ich udział w 2011 r. nieznacznie zmalał, m.in. na korzyść Algierii. W okresie pierwszych jedenastu miesięcy ub. r. do Wspólnoty skierowaliśmy ponad 80 proc. polskich produktów wobec 83 proc. w 2010 roku. W tym samym czasie udział Algierii w eksporcie mleka w proszku zwiększył się z 10 proc. do 19 proc.
Pomimo obniżek cen na rynkach światowych wydaje się, że słaby złoty może przełożyć się, przynajmniej w I połowie roku, na dalszy wzrost wartości eksportu przetworów mleczarskich. Co za tym idzie, ceny skupu mleka nadal mogą utrzymywać się na wysokim poziomie. Zwłaszcza, że w ostatnich tygodniach sytuacja na rynku globalnym wydaje się stabilizować. Podczas ostatniej aukcji kontraktów terminowych zorganizowanej przez Fonterrę na platformie GlobalDairyTrade (17 stycznia br.) doszło do umocnienia notowań większości przetworów - średnio o 2 proc. w przypadku kontraktu marcowego.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę