Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w sezonie 2012/2013 nastąpił wzrost eksportu warzyw świeżych z Polski, co potwierdzają dane Eurostatu. Było to możliwe przede wszystkim dzięki wyższym zbiorom warzyw świeżych, a także wyższemu popytowi eksportowemu na niektóre warzywa.
W znacznym stopniu, bo o 22 proc., do poziomu 98 tys. t zwiększył się eksport pomidorów świeżych. Jest to już trzeci z kolei sezon, kiedy wywóz tych warzyw za granicę wzrasta. Przyczyną jest w głównej mierze eksport do Rosji, która odpowiadała za 41 proc. skupionego do lipca 2012 r. do czerwca 2013 r. wolumenu pomidorów z Polski, a także za ponad 50 proc. jego wzrostu w relacji do minionego sezonu.
Rosja miała również istotne znaczenie w kształtowaniu się eksportu krajowej marchwi. W sezonie 2012/2013 wyeksportowano z Polski 30,4 tys. ton tego warzywa - czyli o 36 proc. więcej niż w poprzednim. Z tego eksport do Rosji wyniósł 12,5 tys. (wzrost o 81 proc. r/r), co jednocześnie było największą wielkością w okresie 5 ostatnich lat.
Zwiększył się również eksport do Czech i Słowacji (łącznie o 15,7 proc. do 6,4 tys. t), które są odpowiednio drugim i trzecim odbiorcą polskiej marchwi. Dane statystki europejskiej wskazują także na wzrost wolumenu wywozu krajowej kapusty (biała i czerwona) a także cebuli świeżej. Wyniósł on odpowiednio 37,1 i 17,9 proc. do poziomu 62,1 i 128,4 tys. ton, co w odniesieniu do cebuli było wielkością rekordową.
Podobnie jak w przypadku pozostałych warzyw spowodowany był on stosunkowo wysokim popytem ze strony Federacji Rosyjskiej, co było szczególnie widoczne w postaci 3,7-krotnego wzrostu eksportu cebuli do tego kraju. Jednak w przypadku cebuli, większego znaczenia nabrały kierunki, o relatywnie wysokim udziale w wielkości eksportu, takie jak Wielka Brytania czy też Bułgaria - wzrost odpowiednio o 9,8 i 64,5 proc. do 32,6 i 10,3 tys. ton.
6828972
1