Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Większy eksport przetworów mleczarskich z Polski

5 stycznia 2016
Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej,  2012 rok był dość trudny dla przetwórców mleka, szczególnie I półrocze charakteryzujące się spadkowymi tendencjami cen zbytu przetworów mleczarskich i nadal wysokimi kosztami zakupu mleka.
Niemniej, przychody branży nadal pozostawały w trendzie wzrostowym. Według danych GUS, w pierwszych trzech kwartałach 2012 r. wartość sprzedaży artykułów mlecznych przez firmy zatrudniające 50 osób i więcej zwiększyła się o 3% wobec analogicznego okresu 2011 roku. Oceniamy jednak, że przyrost ten napędzany był głównie eksportem. Potwierdzają to dane Pont Info wskazujące, że udział eksportu w przychodach firm z branży zwiększył się o prawie 2 punkty procentowe na przestrzeni 2012 roku.
Według informacji Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w pierwszych dziesięciu miesiącach 2012 r. wartość wywozu artykułów mlecznych była o prawie 2% wyższa niż w analogicznym okresie 2011 r. i osiągnęła poziom 1135,7 mln euro. Ze względu na osłabienie złotego, przychody wyrażone w polskiej walucie wzrosły o prawie 7% do 4794,1 mln zł.
W ujęciu ilościowym eksport został zwiększony w przypadku większości przetworów mleczarskich, za wyjątkiem masła i produktów płynnych typu: jogurty, maślanka, których wolumen spadł w obu wypadkach o ponad 9% do odpowiednio 27,7 tys. t i 95,0 tys. ton.
Największy przyrost ilościowy odnotowano w odniesieniu do najważniejszego produktu eksportowego Polski, serów. W analizowanym okresie jego sprzedaż na rynki zagraniczne wzrosła o prawie 18% do 148,4 tys. ton. Było to możliwe dzięki m.in. ponad 2-krotnemu zwiększeniu dostaw na rynek rosyjski - z 8,1 tys. t w pierwszych dziesięciu miesiącach 2011 r. do 16,8 tys. t w 2012 roku. Silnie wzrosły także wysyłki do Niemiec - o 27% w relacji rocznej do 16,9 tys. t, spadły natomiast w przypadku naszego drugiego partnera handlowego z 2011 roku - Włoch (o 21%).
W analizowanym okresie istotnie większy niż rok wcześniej był także eksport serwatki - o 17%, łącznie 161,3 tys. t, choć w październiku tempo wzrostu wyhamowało. Warto jednak zwrócić uwagę, że serwatka jest produktem, którego wartość sprzedaży na rynki zagraniczne wzrosła w największym stopniu - o prawie 33% do 146,4 mln euro. Tym samym jej udział w wartości całego eksportu przetworów mleczarskich zwiększył się z 10% w 2011 r. do 13%.
Wolumen sprzedaży mleka w proszku wzrósł w tym czasie o 4,5% do 97,8 tys. t, ale już w samym październiku obniżył się o ponad 39%. W analizowanym miesiącu spadł też eksport jogurtów - o ponad 16%.
Oczekujemy, że koniec bieżącego roku nie przyniesie dużych zmian na rynku mleka. W I połowie 2013 r. eksport nadal może rosnąć, m.in. dzięki słabemu złotemu. Niemniej dynamika wzrostu prawdopodobnie wyhamuje, także ze względu na oczekiwane mniejsze przyrosty skupu i przetwórstwa mleka.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę