A_BIO_AGRO_950

Większy eksport owoców z Chile

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała za Amerykańskim Departamentem Rolnictwa (USDA), że w całym minionym roku Chile wyeksportowało w sumie 2,579 mln ton świeżych owoców wraz z orzechami, czyli o 5,8 proc. więcej wobec roku 2010.
Największy wzrost eksportu odnotowano przypadku następujących produktów - wiśni i czereśni - o ponad 46 proc., śliwek - niecałe 36 proc. oraz jagód - 34 proc. i mandarynek - 20 proc.

Więcej niż przed rokiem wyeksportowano ponadto pomarańczy, gruszek czy nektarynek i winogron. Jedynie w przypadku eksportu jabłek, owoców kiwi i awokado odnotowano nieznaczny spadek wolumenu dostaw. Jabłka dominowały w ubiegłorocznym eksporcie - w sumie wysłano ich ponad 800,8 tys. ton.



POWIĄZANE

Osiem największych organizacji zrzeszających krajowych producentów zwierzęcych w...

Złudzenie solidarności. Prawo europejskie stanowione w interesie najsilniejszych...

Rekordowe prognozy dla Rosji Federacja Rosyjska w 2025 roku osiągnie 137,1 mln t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę