FAMMU/FAPA podała, że - jak wynika z najnowszych danych Fruitimprese, w okresie od stycznia do końca sierpnia bieżącego roku o zaledwie 0,2 proc. wzrósł w ujęciu ilościowym eksport owoców i warzyw we Włoszech wobec analogicznego okresu roku 2010, a wolumen importu tych produktów wzrósł odpowiednio o 2,2 proc.
W przypadku włoskiego handlu zagranicznego owocami i warzywami największy wzrost wolumenu odnotował import owoców cytrusowych oraz owoców świeżych. Największy spadek w okresie pierwszych ośmiu miesięcy bieżącego roku odnotowano przypadku eksportu owoców tropikalnych oraz owoców cytrusowych.
Największe ilości wyeksportowanych z Włoch w okresie od stycznia do końca sierpnia br., stanowiły świeże owoce - ponad 1,61 ml ton oraz warzywa świeże - ponad 770,0 tys. ton. Natomiast w imporcie dominowały warzywa świeże z wynikiem ponad 840,0 tys. ton oraz owoce tropikalne - ponad 560,0 tys. ton.