FAMMU/FAPA podała, że według danych Komisji Europejskiej, unijny wywóz jaj i przetworów (w ekwiwalencie jaj, bez jaj wylęgowych) do krajów trzecich w okresie od stycznia do listopada 2014 r. wzrósł w skali roku o 7,1 proc. do 207,9 tys. ton, w tym jaj spożywczych o 1,7 proc. do 75,3 tys. ton. Największą dynamikę wzrostu wywozu zaobserwowano w przypadku albuminy jaj (+12,1 proc. do 111,2 tys. ton). Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i przetworami jajecznymi zwiększyło się w skali roku o 13 proc. do 196 tys. ton. Głównymi eksporterami jaj i przetworów poza ugrupowanie były Holandia, Włochy, Francja, Niemcy, Belgia, Hiszpania i Polska. Wysyłki polskich jaj i przetworów zmniejszyły się w omawianym okresie o ok. 1 proc. do 9,1 tys. ton, lecz samych jaj spożywczych wzrosły o 12 proc. do 6,8 tys. ton.
Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była tradycyjnie Japonia, z poziomem importu ok. 72 tys. ton, głównie suszonej albuminy jaj, a w ciągu roku dostawy na ten rynek wzrosły o ponad jedną czwartą. Kolejnymi odbiorcami były Szwajcaria (-7 proc. do 36 tys. ton) i Angola (+15 proc. do 15 tys. ton), dokąd wysyłano z UE głównie jaja spożywcze. Wzrosły ponadczterokrotnie dostawy jaj spożywczych oraz albuminy jaj do Izraela do ok. 3 tys. ton.
Wysyłki do Rosji, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i na Ukrainę zmniejszyły się, odpowiednio o 27 proc., 24 proc. i 41 proc. Import jaj i przetworów z krajów trzecich do UE w ciągu jedenastu miesięcy 2014 r. zmalał o 41 proc. do 11,6 tys. ton. W strukturze towarowej przywozu dominowały przetwory jajeczne. Największym dostawcą tych towarów do UE były Indie (+40 proc. do ok. 5 tys. ton). Zmalał natomiast o ponad połowę import z USA do 3,2 tys. ton.