FAMMU/FAPA podała, że w kwietniu Nowozelandczycy wyeksportowali łącznie 36,6 tys. ton mięsa jagnięcego, tj. o 5 proc. więcej niż przed rokiem.
W pierwszych czterech miesiącach eksport ten zwiększył się o 21 proc. do blisko 134 tys. ton. Kwietniowy eksport tego gatunku mięsa do krajów Unii Europejskiej wyniósł 14,6 tys. ton (40 proc. udział w całym eksporcie jagnięciny), co oznacza, że był o 12 proc. mniejszy niż przed rokiem. Spadek ten wynikał z dużo mniejszych dostaw do Francji (o 48 proc. do 1,1 tys. ton). Dla porównania wysyłki nowozelandzkiej jagnięciny do Wielkiej Brytanii wzrosły o jedną czwartą do 8,5 tys. ton (59 proc. udział w całym eksporcie jagnięciny do Wspólnoty). W kwietniu br. Nowa Zelandia wyeksportowała także 11,4 tys. ton jagnięciny do Chin, tj. o 86 proc. więcej niż rok wcześniej. Dla porównania wysyłki tego gatunku mięsa do krajów Bliskiego Wschodu oraz Stanów Zjednoczonych obniżyły się odpowiednio o 17 proc. do 3,1 tys. ton oraz o 10 proc. do 1,1 tys. ton.