FAMMU/FAPA podała, że Amerykańska Rada ds. Ziemniaków (USPB) opublikowała najnowsze dane dotyczące amerykańskiego eksportu ziemniaków i ich przetworów w sezonie 2011/2012 (w okresie od lipca 2011 do końca czerwca 2012 roku). W sumie Amerykanie wyeksportowali łącznie 1,506 mln ton ziemniaków i ich przetworów za łączna sumę 1,583 mld USD.
Poprzedniosezonowa sprzedaż była o 10 proc. większa w ujęciu ilościowym i o 17 proc. w ujęciu wartościowym wobec danych eksportowych za sezon 2010/2011. Ze wspomnianej wielkości 1,506 mln ton około 407,1 tys. ton stanowił eksport ziemniaków świeżych za sumę 204,5 mln USD. Najwięcej świeżego produktu kierowane jest corocznie na rynek kanadyjski, meksykański oraz do państw Ameryki Centralnej i Azji.
Eksport suszu wyniósł około 117,3 tys. ton, ziemniaków sadzeniaków - 22,7 tys. ton, natomiast największe ilości spośród wysłanych w sezonie 2011/2012 produktu stanowiły mrożonki ziemniaczane. W sumie stanowiły one ponad 60 proc. łącznego eksportu z wynikiem niecałych 906 tys. ton za kwotę 989,2 mln USD. Tym samym wysłano ich o 17 proc. więcej wobec poprzedniego sezonu. Najwięcej mrożonych ziemniaków - w skład których wchodzą przede wszystkim frytki - amerykański hit eksportowy wśród produktów rolnych i spożywczych - skierowano na rynek japoński - 300,5 tys. ton oraz chiński - ponad 99 tys. ton.